Τους απολαμβάνουμε σε ένα ταβερνάκι πάνω στην άμμο, δίπλα στα αλμυρίκια, τους χαιρόμαστε και στη βεράντα ή στην αυλή, βάζοντας στο πλάι τους ένα ούζο, ένα τσίπουρο, μια μπίρα. Οι κολοκυθοκεφτέδες που φτιάχνουμε με τα γυαλιστερά, σφριγηλά κολοκυθάκια του καλοκαιριού, είτε πλασμένοι μικροί, είτε πιο τροφαντοί, πιο μπαμπάτσικοι, είναι από τους πιο ωραίους ψευτοκεφτέδες. Θέλουν τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά για να τραγανίσουν στο εξωτερικό και να μείνουν ζουμεροί στη μέση, και στον φούρνο, όμως, αν τους προτιμάμε πιο ελαφριούς, γίνονται ωραιότατοι.

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθάκια με 46 τρόπους! Επιτέλους, όχι μόνο βραστά ή τηγανητάΚολοκυθάκια με 46 τρόπους! Επιτέλους, όχι μόνο βραστά ή τηγανητάΗ κεντρική ιδέα είναι ίδια, αλλά οι παραλλαγές πολλές: μπορούμε να τους πλουτίσουμε με διάφορα τυριά, όπως φέτα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι, κεσέρι ή γραβιέρα και ποικίλα μυρωδικά – άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, βασιλικό, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίγανη. Να τους αλευρώσουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κίτρινο, ολικής, καθώς επίσης και ρυζάλευρο ή ρεβυθάλευρο αλλά και να τους πανάρουμε με φρυγανιά ή πάνκο, δημιουργώντας κάθε φορά μια χρυσαφένια κρούστα διαφορετική.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις αγαπημένες μας κολοκυθένιες συνταγές του καλοκαιριού, κάποιες κλασικές, κάποιες με μερικές μικρές εκπλήξεις ανάμεσα στα συστατικά τους, όπως λόγου χάρη μπεσαμέλ ή… αμύγδαλα σε σκόνη. Τις περισσότερες φορές το τριμμένο κολοκύθι το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να βγάλει το υγρά του, αλλά θα συναντήσετε και κεφτέδες με κολοκυθάκια ψιλοκομμένα και σοταρισμένα, βρασμένα ή ψημένα στοv φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κολοκυθοκεφτέδες θα πρέπει να μπουν λίγοι λίγοι στο τηγάνι, σε παρτίδες. Έτσι τραβάνε λιγότερο λάδι. Μετά τους απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κι είναι έτοιμοι να πάρουν τον δρόμο για το τραπέζι.

Δείτε εδώ 11 συνταγές για κλασικούς και λίγο πιο ασυνήθιστους κολοκυθοκεφτέδες:

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών