Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι χωρίς πατάτες δεν γίνεται. Το κρέας με πατάτες, άλλωστε, είναι από αυτά τα στοργικά, καθησυχαστικά φαγητά του οικογενειακού τραπεζιού, της μικρής ή μεγαλύτερης γιορτής. Αλλά τι πατάτες; Ο νόστιμος κόνδυλος που στη χώρα μας καλλιεργείται όλο το χρόνο -στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς πατατότοπους, που απλώνονται από το βορρά μέχρι το νότο- μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Με μυρωδικά, μπαχαρικά, ζωμούς, νοστιμάδες κάθε λογής. Διαλέξτε ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεσή σας κι αν είστε λίγο παραπάνω πατατόφιλοι ή περιμένετε αρκετούς καλεσμένους, φτιάξτε δύο εκδοχές. Ποτέ δεν είναι αρκετές. Δεν χρειάζεται να γίνουν… γεώμηλα της Έριδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦέτος τα αυγά τα βάφουμε κίτρινα (και κόκκινα) με φυσική βαφήΦέτος τα αυγά τα βάφουμε κίτρινα (και κόκκινα) με φυσική βαφή Οι πατάτες φούρνου, κομμένες στα τέσσερα ή κυδωνάτες, απλωμένες στη γάστρα ή σ’ ένα μεγάλο ταψί, είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό για το πασχαλινό τραπέζι. Κάποιες φορές όμως, προτιμάμε και τις μικρούτσικες πατατούλες με τη φλούδα τους. Μπορούμε να τις νοστιμίσουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μουστάρδα, σκελίδες σκόρδου, φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, λευκό κρασί, αλλά και ζουμάκια του κρέατος – αν ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να ξεκοκαλλίσει το αρνί, μπορείτε να τις ψήσετε μαζί με τα κόκαλα με το λίγο ψαχνό και τις πετσούλες που απομένουν.

Ένας μπάτης (σφυράκι του κρέατος) θα αποβεί χρήσιμος. Σε μια από τις συνταγές που θα διαβάσετε παρακάτω πρώτα βράζουμε τις πατάτες, στη συνέχεια τις σπάμε και μετά τις τηγανίζουμε, ενώ και οι πολύ νόστιμες κυπριακές αντιναχτές, που τηγανίζονται και μετά μπαίνουν στην κατσαρόλα με κόκκους κόλιανδρου και κόκκινο κρασί, είναι κι εκείνες (ελαφρά) τσακιστές. Αν τώρα θέλετε να διανθίσετε το πασχαλινό τραπέζι με κάποιες πιο ιδιαίτερες συνταγές, οι πατάτες φούρνου με μάραθα και κρητικές σταφιδοελιές και οι πατάτες με ντοματίνια και τζίντζερ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα.

Δείτε εδώ 10 συνταγές με πατάτες για το πασχαλινό τραπέζι:

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών