Να μια δημιουργική διαδικασία που θα μας επιτρέψει να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και να τα κρατήσουμε απασχολημένα, όσο μένουμε σπίτι ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Επιστρατεύουμε ότι είδους κουπάτ έχουμε, αλλιώς αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία των παιδιών να πλάσουν μπισκότα και κουλούρια σε ότι σχήμα θέλουν.

Μπισκότα και κουλούρια δεν έχουν σημαντικές διαφορές, εκτός από το ότι η ζύμη στα κουλούρια είναι πιο σφιχτή και πιο εύπλαστη. Ενώ τα μπισκότα φτιάχνονται με το χέρι, καθώς και με κορνέ, κουπάτ και άλλα εργαλεία, τα κουλούρια πλάθονται μόνο με το χέρι.

  • Ορισμένα σκεύη που θα χρειαστούμε είναι: ένα μικρό κόσκινο, μια ζυγαριά ακριβείας, ένας πλάστης, λαδόκολλες, μια σχάρα, κουπάτ σε διάφορα σχήματα, κορνέ ζαχαροπλαστικής και μεταλλικά κουτιά για να τα διατηρήσουμε. Ακόμα όμως και αν δεν έχουμε κορνέ ή κουπάτ, τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν πάνω σε χαρτί και μολύβι και να αναλάβουμε εμείς να μεταφέρουμε τη ζωγραφιά πάνω σε ζύμη με προσοχή και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
  • Το αλεύρι το ρίχνουμε πάντοτε σταδιακά στη ζύμη, διότι, ανάλογα με τη «δύναμή» του, την περιεκτικότητά του δηλαδή σε γλουτένη, μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο για να σφίξει όσο χρειάζεται η ζύμη μας.
  • Τα μπισκότα προτείνουμε να ψήνονται στη λειτουργία του αέρα και το ταψί να το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, ενώ τα κουλούρια στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω) και στη δεύτερη (από κάτω) θέση του φούρνου, εκτός και αν οι οδηγίες της συσκευής μας συνιστούν κάτι άλλο.
  • Τα μπισκότα και τα κουλούρια, όσο κρυώνουν, τόσο περισσότερο «σφίγγουν». Γι’ αυτό ακολουθούμε τους χρόνους ψησίματος (με μικρές αποκλίσεις από φούρνο σε φούρνο), παρόλο που μπορεί να μας φαίνονται μαλακά στην επιφάνεια τους. Ένας καλός τρόπος ελέγχου είναι προς το τέλος του ψησίματος να ανασηκώσουμε προσεκτικά ένα μπισκότο και, αν ξεκολλάει σχετικά εύκολα και η κάτω επιφάνειά του έχει ροδίσει και είναι συμπαγής, τότε είναι έτοιμα.
  • Για να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά περισσότερο καιρό, τα διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά, μακριά από πηγές θερμότητας και από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Για επιτυχή αποτελέσματα, προτείνουμε το σωστό ζύγισμα των υλικών να γίνεται με ζυγαριά. Αν δεν διαθέτουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε τις βασικές αντιστοιχίες σε φλιτζάνια και κουτάλια:
  • Βασικές αντιστοιχίες:

1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ: 5 γρ.

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

1 κουτ. σούπας μέλι 30 γρ.

1 κουτ. σούπας ζάχαρη: 30 γρ.

1 κουτ. σούπας κακάο: 10 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο: 230 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι: 130 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού κακάο: 80 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κοινή: 200 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή: 220 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού μέλι: 340 γρ.

1 φλιτζ. τσαγιού νερό: 200 ml

1 φλιτζ. τσαγιού γάλα: 200 ml

 

Συνταγές για εύκολα μπισκότα, κουλουράκια και βουτήματα:

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών