γλυκοπατάτες και τα παντζάρια με τα έντονά χρώματά τους χαρίζουν όχι μόνο εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά και απίθανη γεύση σε αυτή την εύκολη, ανάποδη τάρτα. Ωραία ιδέα για μπουφέ ή για ελαφρύ γεύμα, μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Βάλτε τη δίπλα σε πλατό τυριών και ανοίξτε το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί.
Οι
20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για σκεύος 25 εκ.Για τα λαχανικά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ανάποδη τάρτα με γλυκοπατάτες και παντζάρια, ξεκινάμε με τα λαχανικά. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το καρότο και το παντζάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα λαχανικά να καραμελώνουν.
- Περιχύνουμε με το ξίδι και το νερό και ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αν το τηγάνι μας μπαίνει στον φούρνο, θα το χρησιμοποιήσουμε και για το ψήσιμο. Διαφορετικά, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα λαδωμένο ταψί 24-26 εκ.
- Τακτοποιούμε τα λαχανικά μέσα στο τηγάνι ή στο ταψί, κάνοντας ένα στεφάνι γύρω γύρω με τη γλυκοπατάτα και το παντζάρι εναλλάξ. Στο κέντρο απλώνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τη σφολιάτα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τη σφολιάτα από τα τοιχώματα και με μια πιατέλα ίδιου μεγέθους γυρίζουμε ανάποδα την τάρτα.
- Σερβίρουμε όταν κρυώσει λίγο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.