Και οι φακές γίνονται εξωτικοί κεφτέδες – μούρλια!

10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο. Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα (κρατάμε το καρότο και τα σκόρδα), και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.
  2. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  3. Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών