Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ξαπλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Με μια μεζούρα μετράμε τη στενή πλευρά της σφολιάτας και σημαδεύουμε το κέντρο της απαλά με ένα μαχαίρι. Κάνουμε το ίδιο και στην απέναντι στενή πλευρά της σφολιάτας. Τώρα που έχουμε αίσθηση του κέντρου, μπορούμε να υπολογίσουμε και να κόψουμε τον κορμό του δέντρου ακριβώς στο κέντρο της κάτω πλευράς, κάνοντας δύο τομές δεξιά και αριστερά από το σημαδάκι που βάλαμε. Το ύψος του κορμού υπολογίζουμε να είναι περίπου 3-4 εκ. (2-3 δάχτυλα).

Αφού υπολογίσουμε μέχρι πού θα φτάσει ο κορμός, κόβουμε με το μαχαίρι τη σφολιάτα που βρίσκεται δεξιά και αριστερά από αυτόν, μέχρι το τελείωμα του κορμού.
Τοποθετούμε τη μεζούρα λοξά πάνω στη σφολιάτα από το κέντρο της επάνω πλευράς (εκεί που είχαμε βάλει το σημαδάκι) μέχρι την κάτω δεξιά γωνία και κόβουμε με το μαχαίρι πάνω σε αυτή τη γραμμή. Επαναλαμβάνουμε και από την άλλη πλευρά και έτσι έχουμε σχηματίσει το περίγραμμα του δέντρου.
Απλώνουμε μια ικανοποιητική δόση πραλίνας σε όλη την επιφάνεια (ούτε πολύ λίγο, αλλά ούτε πάρα πολύ) και τρίβουμε με τα χέρια μας 2 μπισκότα να πάνε παντού.
Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο της σφολιάτας και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε στα σημεία που εφάπτεται με το κάτω φύλλο, για να φανεί πιο ανάγλυφα το περίγραμμα του δέντρου. Τώρα, προσεκτικά κόβουμε ό,τι περισσεύει. (Δεν χρειάζεται να πατήσουμε τις άκρες, για να μη φύγει το μείγμα.)

Με ένα πολύ κοφτερό ίσιο μαχαίρι (όχι οδοντωτό) κόβουμε τα φύλλα, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω: δηλαδή κάνουμε πρώτα από τη μία μεριά και έπειτα από την άλλη οριζόντιες γραμμές, παράλληλες τη μία με την άλλη και σε απόσταση περίπου 1,5 εκ. Οι γραμμές θα διακόπτονται στο κέντρο, εκεί όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται ο κορμός. Επίσης, στο κάτω μέρος θα είναι πιο μεγάλες και πιο κοντές όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω, καθώς στενεύει το δέντρο.

Στη συνέχεια με τα δάχτυλά μας πιάνουμε κάθε κομμένο φύλλο και του κάνουμε 3 στροφές. Συνεχίζουμε με την ίδια φορά σε όλα τα υπόλοιπα. Κάποια φύλλα χαμηλά ίσως χρειαστούν 4 στροφές, ενώ τα μικρότερα ψηλά μόνο 1-2. Από τα μεγάλα κομμάτια ζύμης που αφαιρέσαμε κόβουμε με κουπάτ αστέρια ή ό,τι άλλο χριστουγεννιάτικο σχήμα έχoυμε. Θα τα ψήσουμε μαζί με το δέντρο.
Προαιρετικά αλείφουμε την επιφάνεια του δέντρου με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε απαραιτήτως σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στον αέρα, για περίπου 15-20 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σκορπίζουμε χρωματιστά κουφέτα σοκολάτας.

15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 1 δέντρο

Διαδικασία

  1. Για το χριστουγεννιάτικo δέντρο από σφολιάτα, στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ξαπλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Με μια μεζούρα μετράμε τη στενή πλευρά της σφολιάτας και σημαδεύουμε το κέντρο της απαλά με ένα μαχαίρι. Κάνουμε το ίδιο και στην απέναντι στενή πλευρά της σφολιάτας.
  2. Τώρα που έχουμε αίσθηση του κέντρου, μπορούμε να υπολογίσουμε και να κόψουμε τον κορμό του δέντρου ακριβώς στο κέντρο της κάτω πλευράς, κάνοντας δύο τομές δεξιά και αριστερά από το σημαδάκι που βάλαμε. Το ύψος του κορμού υπολογίζουμε να είναι περίπου 3-4 εκ. (2-3 δάχτυλα). Αφού υπολογίσουμε μέχρι πού θα φτάσει ο κορμός, κόβουμε με το μαχαίρι τη σφολιάτα που βρίσκεται δεξιά και αριστερά από αυτόν, μέχρι το τελείωμα του κορμού.
  3. Τοποθετούμε τη μεζούρα λοξά πάνω στη σφολιάτα από το κέντρο της επάνω πλευράς (εκεί που είχαμε βάλει το σημαδάκι) μέχρι την κάτω δεξιά γωνία και κόβουμε με το μαχαίρι πάνω σε αυτή τη γραμμή. Επαναλαμβάνουμε και από την άλλη πλευρά και έτσι έχουμε σχηματίσει το περίγραμμα του δέντρου.
  4. Απλώνουμε μια ικανοποιητική δόση πραλίνας σε όλη την επιφάνεια (ούτε πολύ λίγο, αλλά ούτε πάρα πολύ) και τρίβουμε με τα χέρια μας 2 μπισκότα να πάνε παντού.
  5. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο της σφολιάτας και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε στα σημεία που εφάπτεται με το κάτω φύλλο, για να φανεί πιο ανάγλυφα το περίγραμμα του δέντρου. Τώρα, προσεκτικά κόβουμε ό,τι περισσεύει. (Δεν χρειάζεται να πατήσουμε τις άκρες, για να μη φύγει το μείγμα.)
  6. Με ένα πολύ κοφτερό ίσιο μαχαίρι (όχι οδοντωτό) κόβουμε τα φύλλα, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω: δηλαδή κάνουμε πρώτα από τη μία μεριά και έπειτα από την άλλη οριζόντιες γραμμές, παράλληλες τη μία με την άλλη και σε απόσταση περίπου 1,5 εκ. Οι γραμμές θα διακόπτονται στο κέντρο, εκεί όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται ο κορμός. Επίσης, στο κάτω μέρος θα είναι πιο μεγάλες και πιο κοντές όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω, καθώς στενεύει το δέντρο.
  7. Στη συνέχεια με τα δάχτυλά μας πιάνουμε κάθε κομμένο φύλλο και του κάνουμε 3 στροφές. Συνεχίζουμε με την ίδια φορά σε όλα τα υπόλοιπα. Κάποια φύλλα χαμηλά ίσως χρειαστούν 4 στροφές, ενώ τα μικρότερα ψηλά μόνο 1-2. Από τα μεγάλα κομμάτια ζύμης που αφαιρέσαμε κόβουμε με κουπάτ αστέρια ή ό,τι άλλο χριστουγεννιάτικο σχήμα έχoυμε. Θα τα ψήσουμε μαζί με το δέντρο.
  8. Προαιρετικά αλείφουμε την επιφάνεια του δέντρου με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε απαραιτήτως σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στον αέρα, για περίπου 15-20 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σκορπίζουμε χρωματιστά κουφέτα σοκολάτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 29.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT