Δεν είναι μόνο οπτικό εφέ, αλλά και ενισχυμένη γεύση. Το πράσο και η κολοκύθα είναι δύο υλικά που αγαπιούνται. Η Νένα Ισμυρνόγλου αποφάσισε να τα μαγειρέψει ξεχωριστά και να τα βάλει να συναντηθούν στο πιάτο. Εκτός από το εντυπωσιακό σερβίρισμα, αποδεικνύεται πως ταιριάζουν ιδανικά, συμπληρώνοντας η μια σούπα με γλύκα και η άλλη με αψάδα.

40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη σούπα πράσο

Για τη σούπα κολοκύθα

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Σούπα πράσο: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον αρακά, την πατάτα και το αγριοκύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή, αν δεν έχουμε, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη). Μεταφέρουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σούπα. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε. Τον λεμονοχυμό θα τον ρίξουμε αυστηρά λίγο πριν από το σερβίρισμα, γιατί τα οξέα του λεμονιού θα αντιδράσουν με τις πρασινάδες και θα αλλοιωθεί το χρώμα της σούπας.
  2. Σούπα ψητής κολοκύθας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί. Απλώνουμε την κολοκύθα, τακτοποιούμε δίπλα της τα κεφάλια του σκόρδου και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τζίντζερ, το τσίλι και αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, τα καρότα και τη μισή ποσότητα ζωμού και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Βάζουμε και την ψημένη κολοκύθα καθώς και το ψημένο σκόρδο, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας τη φλούδα ώστε να βγει εύκολα η ψημένη, μαλακή σαν πουρές, σάρκα. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή, αν δεν έχουμε, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη).
  3. Για το σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα μπαστουνάκια πράσου για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Με δύο κουτάλες της σούπας παίρνουμε μια ποσότητα από τις σούπες και τις ρίχνουμε ταυτόχρονα και αργά σε κάθε πιάτο, για να μην ανακατευτούν. Στολίζουμε με τα μπαστουνάκια πράσου, λίγες φέτες αυγοτάραχου ή προσούτο (ό,τι προτιμάμε) και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών