ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαριδοκεφτέδες φούρνουΓαριδοκεφτέδες φούρνου
45' προετοιμασία
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4 ως ορεκτικό

Για τους γαριδοκεφτέδες

Για τη σκορδαλιά

Για τα παντζάρια

Διαδικασία

Κεφτέδες

  1. Για να ετοιμάσουμε τους γαριδοκεφτέδες με πολίτικη σκορδαλιά και ψητά παντζάρια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη (τα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη για ζωμό), τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και τις χτυπάμε να ψιλοκοπούν, χωρίς να γίνουν πολτός.
  3. Τις μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά των κεφτέδων και ζυμώνουμε απαλά.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και διατηρούμε το μείγμα στο ψυγείο, ώσπου να το χρησιμοποιήσουμε.

Παντζάρια

  1. Τυλίγουμε ένα ένα τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο, χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια τους (έτσι δεν χάνουν το χρώμα τους).
  2. Σε άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτο τυλίγουμε όλες μαζί τις σκελίδες σκόρδου (της μαγιονέζας).
  3. Βάζουμε όλα τα τυλιγμένα υλικά σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα σκόρδα για 30 λεπτά και τα παντζάρια για 45 λεπτά.
  4. Εάν θέλουμε τα παντζάρια μαλακότερα τα ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  5. Μόλις τα παντζάρια γίνουν χλιαρά, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και, πριν κρυώσουν, ρίχνουμε το λάδι και το ξίδι.
  6. Στο τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη και αφήνουμε κατά μέρος. (Όταν κρυώσουν διατηρούνται στο ψυγείο για 3 - 4 ημέρες.)

Σκορδαλιά

  1. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψημένα (και ξεφλουδισμένα) σκόρδα, καθώς και το ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο.
  2. Δουλεύοντας με διακοπτόμενη λειτουργία, προσθέτουμε εναλλάξ και σταδιακά το λάδι και το ξίδι.
  3. Κλείνουμε τη σκορδαλιά σε μικρό δοχείο και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο ή το grill σε πολύ δυνατή φωτιά.
  2. Πλάθουμε το μείγμα γαρίδας σε 13 - 16 μικρά και πλατιά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε για 3 - 4 λεπτά, σε ελαφρώς λαδωμένο και βαρύ σκεύος (κατά προτίμηση μαντεμένιο).
  3. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και τα παντζάρια σε θερμοκρασία δωματίου.

Μυστικά

• Αντί για γαρίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστό (και ξαλμυρισμένο) μπακαλιάρο, φιλέτο πεσκανδρίτσας ή σφυρίδας ή άλλο λευκό και κρουστό ψάρι ή ακόμη και καβουρόψιχα. • Με τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων μπορείτε να ετοιμάσετε ζωμό που θα διατηρήσετε στην κατάψυξη και να φτιάξετε με αυτόν ριζότο, ψαρόσουπα ή να βράσετε ζυμαρικά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών