45'
προετοιμασία
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4 ως ορεκτικόΓια τους γαριδοκεφτέδες
Για τη σκορδαλιά
Για τα παντζάρια
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να ετοιμάσουμε τους γαριδοκεφτέδες με πολίτικη σκορδαλιά και ψητά παντζάρια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη (τα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη για ζωμό), τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και τις χτυπάμε να ψιλοκοπούν, χωρίς να γίνουν πολτός.
- Τις μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά των κεφτέδων και ζυμώνουμε απαλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και διατηρούμε το μείγμα στο ψυγείο, ώσπου να το χρησιμοποιήσουμε.
Παντζάρια
- Τυλίγουμε ένα ένα τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο, χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια τους (έτσι δεν χάνουν το χρώμα τους).
- Σε άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτο τυλίγουμε όλες μαζί τις σκελίδες σκόρδου (της μαγιονέζας).
- Βάζουμε όλα τα τυλιγμένα υλικά σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα σκόρδα για 30 λεπτά και τα παντζάρια για 45 λεπτά.
- Εάν θέλουμε τα παντζάρια μαλακότερα τα ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
- Μόλις τα παντζάρια γίνουν χλιαρά, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και, πριν κρυώσουν, ρίχνουμε το λάδι και το ξίδι.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη και αφήνουμε κατά μέρος. (Όταν κρυώσουν διατηρούνται στο ψυγείο για 3 - 4 ημέρες.)
Σκορδαλιά
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψημένα (και ξεφλουδισμένα) σκόρδα, καθώς και το ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο.
- Δουλεύοντας με διακοπτόμενη λειτουργία, προσθέτουμε εναλλάξ και σταδιακά το λάδι και το ξίδι.
- Κλείνουμε τη σκορδαλιά σε μικρό δοχείο και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο ή το grill σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Πλάθουμε το μείγμα γαρίδας σε 13 - 16 μικρά και πλατιά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε για 3 - 4 λεπτά, σε ελαφρώς λαδωμένο και βαρύ σκεύος (κατά προτίμηση μαντεμένιο).
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και τα παντζάρια σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυστικά
• Αντί για γαρίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστό (και ξαλμυρισμένο) μπακαλιάρο, φιλέτο πεσκανδρίτσας ή σφυρίδας ή άλλο λευκό και κρουστό ψάρι ή ακόμη και καβουρόψιχα. • Με τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων μπορείτε να ετοιμάσετε ζωμό που θα διατηρήσετε στην κατάψυξη και να φτιάξετε με αυτόν ριζότο, ψαρόσουπα ή να βράσετε ζυμαρικά.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.