ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Αναφιώτικο τυρόψωμοΤο Αναφιώτικο τυρόψωμοΜη σας μπερδεύει το σχήμα, που παραπέμπει σε τσουρέκι. Πρόκειται για ζύμη ψωμιού, εμπλουτισμένη με ρικότα, που κάνει την ψίχα της πιο απαλή. Έχει ήπια γλυκιά γεύση, χάρη στο μέλι, και λεπτά βοτανικά αρώματα από φασκόμηλο. Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι και σιμιγδάλι, μια μείξη που συνηθίζεται στα παραδοσιακά ψωμιά της Ιταλίας.

 

15' προετοιμασία
35' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 πλεξούδα 6-8 ατόμων

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ιταλική πλεξούδα ψωμιού με ρικότα και φασκόμηλο, αρχικά διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το τυρί, το μείγμα της μαγιάς, το μέλι, το αλάτι και το φασκόμηλο.
  4. Ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
  5. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και την καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη.
  6. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
  8. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστούνι μήκους περίπου 50 εκ. και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
  9. Μεταφέρουμε την πλεξούδα σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα.
  10. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1½ ώρα.
  11. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
  12. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στη λειτουργία του αέρα) για 35 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την ιταλική πλεξούδα ψωμιού με ρικότα και φασκόμηλο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών