ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέϊκ με αχλαδιά, καρυδιά και βουτυρόκρεμα αχλαδιούΚέικ με αχλάδια, καρύδια και βουτυρόκρεμα μελιού
25' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 12

Επιφάνεια

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ εσπεριδοειδών με πολέντα, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. στρώνουμε χαρτί ψησίματος και λαδώνουμε τα τοιχώματα.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη και τα αυγά για 2-3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την πολέντα, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  5. Τα αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης) και αφήνουμε στην άκρη.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε το νερό και το μέλι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τοποθετούμε στη φωτιά και περιμένουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
  3. Κόβουμε το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τη φλούδα (μαζί με το άσπρο μέρος), προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις ροδέλες όσο το δυνατόν ολόκληρες.
  4. Ρίχνουμε το σιρόπι στο ταψί και στρώνουμε στον πυθμένα τις ροδέλες από τα εσπεριδοειδή, προσπαθώντας να τον καλύψουμε ολόκληρο, χωρίς να αφήνουμε μεγάλα κενά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ από πάνω και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ – είναι έτοιμο αν βγει στεγνή, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμα.
  6. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου μία ώρα πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών