ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ με έτοιμα ρολάκια κανέλας και γλάσο βανίλια – υποβρύχιοΚέικ με έτοιμα ρολάκια κανέλας και γλάσο βανίλια – υποβρύχιο
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 30-36

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ μαρμπρέ XL, φτιάχνουμε τη ζύμη σε δύο δόσεις ώστε να χωράει στο οικιακό μίξερ: Τεμαχίζουμε τη μαργαρίνη και βάζουμε τη μισή (250 γρ.) στον κάδο του μίξερ.
  2. Ρίχνουμε και τη μισή ζάχαρη (2 φλιτζάνια). Χτυπάμε με το φτερό, με μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα μισά αυγά (4). Συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2 λεπτά.
  4. Ανακατεύουμε καλά το μισό αλεύρι (500 γρ.) με το μισό μπέικιν πάουντερ (1 κοφτό κουταλάκι).
  5. Προσθέτουμε στον κάδο κουταλιά- κουταλιά το μείγμα του αλευριού, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ.
  6. Χαμηλώνουμε κι άλλο την ταχύτητα και ρίχνουμε διαδοχικά το 1 φλιτζάνι γάλα και 2 από τις βανίλιες.
  7. Οταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
  8. Ανακατεύουμε τη ζύμη μερικές φορές με σπάτουλα, μαζεύοντας όσο υλικό έχει μείνει στα τοιχώματα.
  9. Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μεγάλο σκεύος (π.χ. μπολ, κατσαρόλα, λεκάνη). Πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
  10. Επαναλαμβάνουμε όλα τα βήματα της διαδικασίας μέχρι εδώ, φτιάχνοντας άλλη μία δόση με τα υπόλοιπα υλικά.
  11. Αφαιρούμε 3 φλιτζάνια ζύμης (1½ φλιτζάνι από τη μία δόση και 1½ φλιτζάνι από την άλλη) και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  12. Κοσκινίζουμε μέσα σε αυτό το μπολ το κακάο.
  13. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 4 κουταλιές γάλα.
  14. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να χρωματιστεί ομοιόμορφα η ζύμη.
  15. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το βαθύ ταψί του φούρνου. Προσοχή, πρέπει να είναι αρκετά βαθύ γιατί η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά!
  16. Απλώνουμε σε αυτό τη μισή ποσότητα λευκής ζύμης και από πάνω ρίχνουμε τη σκούρα.
  17. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη λευκή ζύμη και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τη ζύμη για να μπερδέψουμε τα δύο χρώματα ζύμης.
  18. Ψήνουμε το κέικ στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) για 1 ώρα.
  19. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι (θα πρέπει να εξέλθει χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης κολλημένα στη λάμα του) διότι, λόγω του όγκου του, ίσως χρειάζεται να μείνει περισσότερη ώρα στον φούρνο.
  20. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 1 ώρα και μετά πασπαλίζουμε με άχνη, ώστε αυτή να μην νοτίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 4.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών