Τις λεπτοκομμένες χυλοπίτες της Λήμνου, τα φλωμάρια, δεν θα μπορούσαν παρά να τις συνοδεύσουν με ένα εκλεκτό κρέας. Κόκορα λοιπόν μαγείρεψε η Μάλαμα Μπανάβου στο εστιατόριο της «Φλωμάρι». Το φαγητό μπορούμε να το φτιάξουμε και με μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  2. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κόκορα (με το ζουμί που θα έχει βγάλει) και το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη δάφνη, το αλατοπίπερο και το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας (αν έχουμε συμβατικό κοτόπουλο, στα 40-45 λεπτά θα είναι έτοιμο).
  3. Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει. Ρίχνουμε τα φλωμάρια και βράζουμε για 4-5 λεπτά (ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία). Τα τακτοποιούμε στην πιατέλα μαζί με τη σάλτσα γύρω από τον κόκορα και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών