ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτεςΚόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες (βίντεο)
15' προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την άρμη

Για τη μαρινάδα

Για το άλειμμα

Διαδικασία

Αρμη

  1. Για να φτιάξουμε το κόκορα μαριναρισμένο με αχλάδια και ρόδια ξεκινάμε με την άρμη.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα (που να χωράει τον κόκορα ολόκληρο) βάζουμε όλα τα υλικά για την άρμη και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να διαλυθεί το αλάτι.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει, βάζουμε τον κόκορα, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά από την άρμη, και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες. Με τον τρόπο αυτό ο κόκορας θα παραμείνει ζουμερός και τρυφερός μετά το ψήσιμο.

Μαρινάδα

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στον πολυκόφτη, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια σχετικά πηχτή κρέμα. Για να πετύχουμε την υφή που θέλουμε, αυξομειώνουμε τον χυμό ροδιού.
  2. Βγάζουμε τον κόκορα από την άρμη, τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τον καλύπτουμε με τη μαρινάδα-κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 3 ώρες, να αρωματιστεί.

Κόκορας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Βάζουμε σε μια γάστρα το πλέγμα με τις κληματόβεργες, αν έχουμε, ή μια σχάρα και από πάνω απλώνουμε τα κλαδάκια θυμαριού. Βάζουμε πάνω τον κόκορα με τη μαρινάδα του και σκεπάζουμε με καπάκι.
  3. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Ελέγχουμε αν έγινε: Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμος. Ξεφουρνίζουμε για λίγο και αφαιρούμε το καπάκι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα και αλείφουμε με το μείγμα τον κόκορα.
  5. Ψήνουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Βγάζουμε τον κόκορα σε ξύλο κοπής. Αν θέλουμε, τα υγρά του ταψιού που θα έχουν καραμελώσει μπορούμε να τα βγάλουμε με μια ξύλινη σπάτουλα, να τα αδειάσουμε σε μια κατσαρόλα και να ετοιμάσουμε μια σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ως εξής: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υγρά και γλάσα του ταψιού, 100 ml λευκό ξηρό κρασί, 250 ml νερό, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού, 1 κουτ.σούπας μουστάρδα και αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σουρώνουμε και την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.
  2. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  3. Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη του κόκορα και σερβίρουμε τον κόκορα στην άρμη, μαριναρισμένο με αχλάδια και ρόδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 128.

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών