«Εμπόλικο τυράκι να βάλετε», λέει η κυρα-Δέσποινα, που φτιάχνει μόνη της ένα αιγοπρόβειο, παστό τυρί της μάντρας, όπως το λένε στη Ρόδο, και είναι ό,τι πρέπει, αρμυρό για ζυμαρικά. Μια απλούστατη πάστα είναι οι μαγγούρες, σαν μεσαίου μεγέθους χυλοπίτα, που φτιάχνεται με νερό, αλεύρι κίτρινο και σταρένιο. Επιμένει να ανοίξει ζυμάρι μόνη της, κι ας την πονούν τα χέρια. Η τεχνική του ξεροχυμιστού είναι κι αυτή απλή, με ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα. «Με το λαδάκι τηγανίζουμε το τριμμένο τυρί, και όχι με βουτύρατα», εξηγεί όσο ροδίζει στο τηγάνι το τριμμένο κατσικίσιο τυράκι. «Τις μαγγούρες τις εκάμναμε και σκορδομακάρονα. Στα μακαρόνια είχα την πρώτη θέση στο χωριό».
Aπό τη Δέσποινα Μουζουράκη-Μαρτάκη.

10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ξεροχύμηση, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγανάκι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα τα 150 γρ.
  2. από το κατσικίσιο τυρί.
  3. Το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα και να γίνει κριτσανιστό – θα ενωθεί σε μάζα την οποία μετά θα σπάσουμε εμείς πάνω από τα ζυμαρικά.
  4. Βράζουμε τα ζυμαρικό σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να γίνουν αλ ντέντε και τα σουρώνουμε.
  5. Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο από το τριμμένο τυρί, από πάνω τοποθετούμε μια στρώση ζυμαρικά, τα πασπαλίζουμε κι αυτά με τυρί, κάνουμε άλλη μία στρώση με ζυμαρικά, τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και στο τέλος προσθέτουμε την ξεροχύμηση πάνω από κάθε πιάτο.
  6. Προσθέτουμε λίγο ή όλο (όσο θέλουμε) το λάδι του τηγανιού πάνω από τα ζυμαρικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών