ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνί γιουβέτσι με κριθαράκι στον φούρνοΑρνί γιουβέτσι με κριθαράκι στον φούρνο

Ένα λησμονημένο πιάτο της Μάνης, που ήταν γραφτό να μας αποκαλυφθεί από τον κυρ Νίκο, με τα μοναδικής νοστιμιάς λαχανικά του. Πρωτογιάχνι! Μα τι όμορφο όνομα, σαν τίτλος βιβλίου του Ξενόπουλου ή του Μυριβήλη, που, αν έχεις αγάπη για την παράδοση, είναι αδύνατον να μην το επαναλάβεις φωναχτά στον εαυτό σου καμιά εικοσαριά φορές. Ο κυρ Νίκος θυμάται: «Ήταν ένα κυριακάτικο φαγητό, στο οποίο το κρέας με τη σύβραση φρέσκιας ντομάτας μύριζε τόσο ωραία, που δεν είχαμε την υπομονή να περιμένουμε να γίνει και ζητούσαμε να μας βγάλουν έναν μεζέ από την κατσαρόλα. Αυτή η νόστιμη πρώτη μπουκιά, με το κρέας να κρατάει ακόμη, ονομάστηκε πρωτογιάχνι».

20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το μανιάτικο πρωτογιάχνι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα παϊδάκια (καλύτερα σε δόσεις, για να σοταριστούν καλά και να μη βράσουν) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την ντομάτα και λίγο ζεστό νερό, ίσα να καλυφθεί το κρέας.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το πετιμέζι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε τη σφέλα και σερβίρουμε.
  5. Συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και προζυμένιο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών