15'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την γκρεμολάτα
Διαδικασία
Για την γκρεµολάτα
- Για να φτιάξουμε μιλανέζικο οσομπούκο, σε ένα µπολ αναµειγνύουµε το ξύσµα λεµονιού, τον µαϊντανό και το σκόρδο και τα αφήνουµε στην άκρη.
Για το οσοµπούκο
- Σε ένα πιάτο ρίχνουµε το αλεύρι και το ανακατεύουµε µε αλατοπίπερο.
- Περνάµε κάθε φέτα από το αλεύρι και τινάζουµε να φύγει το περιττό.
- Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά το λάδι, το βούτυρο και το σκόρδο και σοτάρουµε τις φέτες µοσχαριού, σε δόσεις, για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσουν καλά.
- Όσες είναι έτοιµες τις αφήνουµε σε σκεύος στην άκρη.
- Τις ξαναβάζουµε µέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις και προσθέτουµε το κρασί, τη δάφνη, το µπαχάρι και την κανέλα. Αφήνουµε 2-3 λεπτά να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν και να εξατµιστεί το αλκοόλ, και χαµηλώνουµε τη φωτιά.
- Προσθέτουµε 130 ml ζεστό νερό, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να µπορούµε να το κόψουµε εύκολα µε ένα πιρούνι.
- Ελέγχουµε την ποσότητα του υγρού µία ή δύο φορές και προσθέτουµε επιπλέον ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
- Βγάζουµε το µοσχάρι προσεκτικά σε µια πιατέλα και το κρατάµε ζεστό.
- Πετάµε το σκόρδο και το φύλλο δάφνης από την κατσαρόλα.
- ∆υναµώνουµε τη φωτιά και ανακατεύουµε για 4-5 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα, ξύνοντας τυχόν υπολείµµατα από τον πυθµένα της κατσαρόλας.
- Προσθέτουµε την «γκρεµολάτα», λίγο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά.
- Ξαναβάζουµε το µοσχάρι στη σάλτσα και το αφήνουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να ζεσταθεί.
- Αποσύρουµε από τη φωτιά και σερβίρουµε το μιλανέζικο μοσχαρίσιο κότσι (Οσομπούκο)µε τις φέτες λεµονιού.
Μυστικά
Η απουσία της πλούσιας γεύσης της ντομάτας επιτρέπει στη λεπτεπίλεπτη «γκρεμολάτα» (μείγμα μυρωδικών) να αναδειχθεί σε αυτό το κλασικό «οσομπούκο».