30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ.

Για τον κιμά

Για τα λαχανικά στο ταψί

Για την μπεσαμέλ

Για το ταψί

Διαδικασία

  1. Κιμάς: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  2. Λαχανικά: Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ενόσω ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά (ιδεωδώς στους 140°C), μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε και αυτές μέχρι να πάρουν ωραίο, ρόδινο χρώμα. Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν από τα λάδια τους.
  3. Μπεσαμέλ: Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει απαλό ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, έντονα, μέχρι να λιώσουν τυχόν σβόλοι και να γίνει το μείγμα λείο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε το αυγό, τους κρόκους, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ασταμάτητα και γρήγορα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μην ψηθούν τα αυγά. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  4. Μουσακάς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκεπάζουμε με τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μαϊντανό και στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας. Καλύπτουμε με τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί και μαϊντανό και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Τέλος, στρώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  5. Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών