
30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ.Για τον κιμά
Για τα λαχανικά στο ταψί
Για την μπεσαμέλ
Για το ταψί
Διαδικασία
Για τον κιμά
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για τα λαχανικά
- Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ενόσω ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά (ιδεωδώς στους 140°C), μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε και αυτές μέχρι να πάρουν ωραίο, ρόδινο χρώμα.
- Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν από τα λάδια τους.
Για την μπεσαμέλ
- Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει απαλό ξανθό χρώμα.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, έντονα, μέχρι να λιώσουν τυχόν σβόλοι και να γίνει το μείγμα λείο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε το αυγό, τους κρόκους, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ασταμάτητα και γρήγορα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μην ψηθούν τα αυγά.
- Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Για τον μουσακά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε με τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μαϊντανό και στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας.
- Καλύπτουμε με τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί και μαϊντανό και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Τέλος, στρώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.