Δείτε τη συνταγή αναλυτικά στο τέλος του άρθρου
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και τους περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τους αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Στο μεταξύ, αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
![](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Διαδοχικά ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τα αδειάζουμε επίσης στο μπολ.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Βάζουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με όσο χυμό δεν έχουν ρουφήξει.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τους πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τους αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη και τα καρύδια.
Προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα και να γίνει σαν σκληρή λάσπη.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα παραλληλόγραμμο ταψί.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Απλώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Την ισιώνουμε προσεκτικά.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Πριν σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, περίπου στα 50 λεπτά παγώματος, το βγάζουμε από το ψυγείο.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Κόβουμε το μείγμα σε 16-18 μπάρες.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Καλύπτουμε πάλι με τη μεμβράνη και ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι το μείγμα να πήξει εντελώς.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Στη συνέχεια διαχωρίζουμε τις μπάρες…
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
…και τις τυλίγουμε μία-μία με μεμβράνη.
![Μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι βήμα-βήμα](//www.gastronomos.gr/wp-content/plugins/a3-lazy-load/assets/images/lazy_placeholder.gif)
Τις διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και επικάλυψη σοκολάτας
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.200 γρ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι, αρχικά βάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια, τους περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τους αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Στο μεταξύ, αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι και τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Διαδοχικά ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αδειάζουμε επίσης στο μπολ.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με όσο χυμό δεν έχουν ρουφήξει.
- Τους πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σαν κρέμα.
- Τους αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη και τα καρύδια.
- Προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να υγρανθεί όλο το μείγμα και να γίνει σαν σκληρή λάσπη.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα παραλληλόγραμμο ταψί.
- Απλώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα.
- Ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα και την ισιώνουμε προσεκτικά.
- Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Πριν σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη, περίπου στα 50 λεπτά παγώματος, το βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε το μείγμα σε 16-18 μπάρες.
- Καλύπτουμε πάλι με τη μεμβράνη και ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι το μείγμα να πήξει εντελώς.
- Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τις μπάρες και τις τυλίγουμε μία-μία με μεμβράνη.
- Διατηρούμε, τις μπάρες με σοκολάτα και πορτοκάλι, στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Μυστικά
Προσέχουμε οι χουρμάδες να καλύπτονται από τον πορτοκαλοχυμό κατά το μαρινάρισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 18.