Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Σταμάτης Μισομικές ετοιμάζει Pizzoccheri Λομβαρδίας.

1 ώρα προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 4-5 μερίδες

Για τα φρέσκα ζυμαρικά Pizzoccheri

Για το αρωματικό βούτυρο

Για τον βρασμό των ζυμαρικών

Για το σερβίρισμα

* Ο Σταμάτης Μισομικές είναι executive chef στο εστιατόριο Pastorale στο Βέλγιο.

Διαδικασία

  1. Φρέσκα ζυμαρικά: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα μαζί και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Προσθέτουμε εκεί το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε από μέσα προς τα έξω μέχρι να απορροφήσει το ζυμάρι όλο το αλεύρι.
  3. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη ζύμη και την ξεκουράζουμε για 1 ώρα.
  4. Χωρίζουμε την ζύμη στα τρία.
  5. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 3 χλστ.
  6. με τον πλάστη πουδράροντας κάθε φορά με αλεύρι 00.
  7. Κόβουμε σε λωρίδες 10 εκ.
  8. και τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη πουδράροντας με αλεύρι κάθε φορά.
  9. Κόβουμε «ταλιατέλες» σε πάχος 0,6 εκ.
  10. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
  11. Σκεπάζουμε τα ζυμαρικά για να μην ξεραθούν.
  12. Αρωματικό βούτυρο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χρυσαφίσει το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά.
  13. Σουρώνουμε και κρατάμε ζεστό το αρωματικό βούτυρο.
  14. Βράσιμο: Βάζουμε μια κατσαρόλα στην φωτιά με αλατισμένο νερό να βράσει.
  15. Μόλις βράσει προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε τον βρασμό για 5 λεπτά και τέλος προσθέτουμε το λάχανο και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε τον βρασμό για ακόμα 2 λεπτά.
  16. Σουρώνουμε σε ένα τηγάνι.
  17. Σερβίρισμα: Προσθέτουμε στο τηγάνι τα τυριά πάνω από τα ζυμαρικά, περιχύνουμε με το καυτό αρωματικό βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  18. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Μυστικά

Tip: Η συνταγή αυτή είναι από τις πρώτες ιταλικές συνταγές που έμαθα, όταν δούλευα στην Ελβετία κοντά στα σύνορα με την Λομβαρδία, δίπλα στον Ιταλό chef Salvatore Frequente. Ίσως σας ακουστεί περίεργος ο συνδυασμός ζυμαρικών με πατάτα, όπως ακούστηκε και σε εμένα, αλλά αν την δοκιμάσετε είμαι σίγουρος ότι θα σας κερδίσει.Στο ποτήρι μας: Chardonnay, Prosecco και γενικά αφρώδη ξηρά κρασιά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών