Οι μαγείρισσες Νίκη Τρέσσου κι Ευδοκία Φυλακούρη ξεφουρνίζουν μια νοστιμιά απ’ τις λίγες. Στο πλάι δεν χρειάζεται παρά μια απλή σαλάτα.

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 μέτριο πυρέξ

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα οποία βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε νερό, να καλύπτει τις πατάτες κατά περίπου 2 εκ.
  3. , και αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Για να γλιτώσουμε χρόνο μπορούμε να τις βράσουμε στη χύτρα.
  5. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  6. Τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με το πρές πουρέ.
  7. Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  8. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, αρκεί το λίπος που θα βγάλει το μπέικον.
  9. Αδειάζουμε το μπέικον στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι, με προσοχή όμως γιατί το μπέικον είναι αλμυρό και το τυρί που θα βάλουμε από πάνω μπορεί να είναι κι αυτό αλμυρό.
  10. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  12. Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί με το βούτυρο ή με λάδι.
  13. Αδειάζουμε το μείγμα που φτιάξαμε και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, να είναι ισόπαχο.
  14. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γκρατιναριστεί το τυρί.
  15. Σερβίρουμε σε κομμάτια και συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι και ρίγανη.
  16. Συμβουλή: Αν θέλουμε να κάνουμε την πίτα πιο ελαφριά, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος και το κίτρινο τυρί με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών