30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Διαδικασία
- Για τον πουρέ πατάτας γκρατινέ με τυριά ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό σχεδόν να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε να βράσουν.
- Αλατίζουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τις περνάμε από το μύλο λαχανικών.
- Αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί γίνεται ο πουρές κολλώδης.
- Προσθέτουμε στον πουρέ το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το γάλα και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
- Ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε σταδιακά τα τυριά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή).
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στον πουρέ προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσει.
- Βάζουμε τον πουρέ σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους.
- Ψήνουμε γύρω στα 50 - 60 λεπτά, μέχρι να κάμει μια χρυσαφένια κρούστα.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.