15'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
8'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 53'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα ταχινιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα ψητά ρεβύθια με κουνουπίδι και σάλτσα ταχίνι σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τα ρεβύθια με το δεντρολίβανο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό του βρασίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε το κουνουπίδι και τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από το μείγμα.
- Τα αδειάζουμε σε ρηχό ταψί και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια στρώση.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας μια φορά στα μισά του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σάλτσα ταχίνι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη με το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μπούκοβο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια με το κουνουπίδι, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιανδρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.