30' προετοιμασία
13' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 13'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαρινάτες σαρδέλες στο φούρνο, αρχικά καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες. Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα.
  2. Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια.
  3. Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.
  4. Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα, αν τη χρησιμοποιήσουμε.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας.
  7. Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
  8. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  10. Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση.
  11. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και τα τριμμένα παξιμάδια.
  12. Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες.
  13. Σερβίρουμε τις μαρινάτες σαρδέλες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνοδεύστε τις σαρδέλες με ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών