Σκορδόσουπες σερβίρονται σε όλη τη Γαλλία. Στην Προβηγκία, μια απλή σούπα με σκόρδο, μυρωδικά και ελαιόλαδο είναι γνωστή ως «aïgo bouïdo». Η νοτιοδυτική παραλλαγή, που φτιάχνεται με λίπος χήνας, λέγεται «le tourin». Στη συνταγή μας εδώ, η σούπα γίνεται πιο χορταστική, καθώς βράζει με ζωμό και πήζει με την προσθήκη πατάτας.
10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα κρουτόν
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σκορδόσουπα, αρχικά ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας από το λάδι σε µια µεγάλη κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια, σοτάρουµε το µπέικον σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά, χωρίς να το αφήσουµε να πάρει χρώµα.
- Προσθέτουµε τα σκόρδα και την πατάτα, και σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Έπειτα, ροσθέτουµε τον ζωµό και το µπουκέ γκαρνί, αφήνουµε το µείγµα να πάρει βράση και χαµηλώνουµε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουµε για περίπου 30 λεπτά, ή µέχρι να µαλακώσουν πολύ καλά η πατάτα και τα σκόρδα.
- Βάζουµε τους κρόκους σ’ ένα µπλέντερ και ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε λεπτή ροή, χτυπώντας µέχρι να πήξουν.
- Προσθέτουµε λίγη λίγη την καυτή σούπα.
- Τη σουρώνουµε και τη ρίχνουµε ξανά στην κατσαρόλα.
- Τη ζεσταίνουµε ελαφρώς, χωρίς να την αφήσουµε να πάρει βράση.
- Αλατοπιπερώνουµε.
Κρουτόν
- Προθερµαίνουµε το γκριλ.
- Φρυγανίζουµε το ψωµί για λίγο µέχρι να ροδίσει.
- Έπειτα το πασπαλίζουµε µε το τυρί.
- Αφήνουµε λίγα λεπτά ακόµη, µέχρι να λιώσει το τυρί.
- Κόβουµε σε κυβάκια και σερβίρουµε µε τη σκορδόσουπα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Γαλλία».