ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλλική κρεμμυδόσουπαΓαλλική κρεμμυδόσουπαΣκορδόσουπες σερβίρονται σε όλη τη Γαλλία. Στην Προβηγκία, μια απλή σούπα με σκόρδο, μυρωδικά και ελαιόλαδο είναι γνωστή ως «aïgo bouïdo». Η νοτιοδυτική παραλλαγή, που φτιάχνεται με λίπος χήνας, λέγεται «le tourin». Στη συνταγή μας εδώ, η σούπα γίνεται πιο χορταστική, καθώς βράζει με ζωμό και πήζει με την προσθήκη πατάτας.

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα κρουτόν

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκορδόσουπα, αρχικά ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας από το λάδι σε µια µεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουµε το µπέικον σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά, χωρίς να το αφήσουµε να πάρει χρώµα.
  3. Προσθέτουµε τα σκόρδα και την πατάτα, και σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.
  4. Έπειτα, ροσθέτουµε τον ζωµό και το µπουκέ γκαρνί, αφήνουµε το µείγµα να πάρει βράση και χαµηλώνουµε τη φωτιά.
  5. Σιγοβράζουµε για περίπου 30 λεπτά, ή µέχρι να µαλακώσουν πολύ καλά η πατάτα και τα σκόρδα.
  6. Βάζουµε τους κρόκους σ’ ένα µπλέντερ και ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε λεπτή ροή, χτυπώντας µέχρι να πήξουν.
  7. Προσθέτουµε λίγη λίγη την καυτή σούπα.
  8. Τη σουρώνουµε και τη ρίχνουµε ξανά στην κατσαρόλα.
  9. Τη ζεσταίνουµε ελαφρώς, χωρίς να την αφήσουµε να πάρει βράση.
  10. Αλατοπιπερώνουµε.

Κρουτόν

  1. Προθερµαίνουµε το γκριλ.
  2. Φρυγανίζουµε το ψωµί για λίγο µέχρι να ροδίσει.
  3. Έπειτα το πασπαλίζουµε µε το τυρί.
  4. Αφήνουµε λίγα λεπτά ακόµη, µέχρι να λιώσει το τυρί.
  5. Κόβουµε σε κυβάκια και σερβίρουµε µε τη σκορδόσουπα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Γαλλία».

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών