1 ώρα
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
13 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: για 8 τεμάχιαΓια τα ψωμάκια μπριός
Για τη γαριδοσαλάτα
Για τις πίκλες κρεμμυδιού
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τα ψωμάκια μπριός
- Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτοντας τα αυγά και το γάλα (περίπου 4 λεπτά).
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το βούτυρο, ανεβάζοντας την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια.
- Όταν ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ (8-9 ώρες).
- Την βγάζουμε από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
- Την κόβουμε αμέσως, δουλεύοντάς τη γρήγορα για να μη λιώσει το βούτυρο, και πλάθουμε 8 μπαλάκια περίπου 100 γρ.
- Αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο 8 μικρές φόρμες 15 x 7 εκ. (μπορούμε να πάρουμε και μίας χρήσης παρόμοιου μεγέθους) και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια.
- Αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος και τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 12-15 λεπτά.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κάνουμε μια τομή στη μέση κάθετα στην επιφάνεια των μπριός, χωρίς όμως να τα ανοίξουμε στη μέση.
Για την γαριδοσαλάτα
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κελύφη, κεφάλια και ουρές και κρατάμε μόνο το σώμα.
- Τις ζεματίζουμε σε νερό που βράζει, σε 3 δόσεις για 1-2 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους (προσπαθούμε να τις χωρίσουμε σε μεγέθη, για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο).
- Κάθε δόση τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τη ρίχνουμε σε νερό με πάγο, για να σταματήσει ο βρασμός και να παραμείνουν οι γαρίδες τραγανές.
- Τις στεγνώνουμε σε χαρτί, τις μεταφέρουμε σε μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γαριδοσαλάτας, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Για τις πίκλες κρεμμυδιού
- Σε κατσαρολάκι βράζουμε το ξίδι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζουμε το κρεμμύδι σε μπολάκι.
- Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα, φροντίζοντας να καλύπτεται.
- Βάζουμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε την επόμενη ημέρα.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε στη σχισμή κάθε μπριός τη σαλάτα γαρίδας μέχρι να γεμίσει και να προεξέχει ελαφρώς.
- Γαρνίρουμε με τις πίκλες κρεμμυδιού, πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και τον κόλιανδρο και απολαμβάνουμε.
Μυστικά
Προσοχή: Η ζύμη των μπριός και οι πίκλες κρεμμυδιού πρέπει να ετοιμαστούν από το προηγούμενο βράδυ.