ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα νουγκατίνα-μαρέγκαΤούρτα νουγκατίνα-μαρέγκα

Τρείς παρασκευές απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτό το υπέροχο γλυκό. Ένα παντεσπάνι καρυδιού, μαλακό, αφράτο και πολύ γευστικό – αυτό μπαίνει στη βάση της τούρτας μας και δεν χρειάζεται σιρόπιασμα. Από πάνω του απλώνουμε μια μους σοκολάτα αρωματισμένη με κανέλα και γαρίφαλο και ενδιαμέσως μία στρώση από κρέμα πορτοκαλιού, που δίνει τον αρωματικό τόνο σε όλη την τούρτα. Όλα μαζί τα υλικά, με τα αρώματά τους, μας δίνουν την εντύπωση ότι τρώμε μελομακάρονο, σε μια πιο αέρινη, δροσερή και σοκολατένια εκδοχή.

1 ώρα προετοιμασία
12' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 12'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για το παντεσπάνι

Για την κρέμα πορτοκαλιού

Για τη μους σοκολάτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τούρτα με μους πικρής σοκολάτας και κρέμα πορτοκαλιού σοκολάτα, ξεκινάμε με το παντεσπάνι.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ασπράδι μαζί με 20 γρ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε μπολ και καθαρίζουμε επιμελώς τον κάδο και το σύρμα.
  4. Στον καθαρό πλέον κάδο του μίξερ χτυπάμε την καρυδόψιχα με την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα μας σε 2 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη στη λαδόκολλα και την απλώνουμε σε λεπτή στρώση, φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο φύλλο.
  8. Ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει πολύ απαλά.
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε με το τσέρκι μας έναν δίσκο 20 εκ.

Κρέμα πορτοκαλιού

  1. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε λίγο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τον χυμό με τη ζάχαρη μέχρι να κοχλάσουν και παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το κορν φλάουρ.
  3. Προσθέτουμε στα αυγά τον βρασμένο χυμό και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μας πάλι στην κατσαρόλα και το βράζουμε όλο μαζί, ανακατεύοντας συνέχεια.
  4. Μόλις κοχλάσει, στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να λιώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Περνάμε την κρέμα από ψιλό σουρωτό για να απομακρύνουμε τυχόν ίνες από το αυγό και γρομπαλάκια.
  6. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει πέτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Μους σοκολάτα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το γάλα.
  3. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν μέσα σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (δηλαδή, μέσα σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
  5. Σουρώνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε ξανά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  6. Στη συνέχεια αδειάζουμε το γάλα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, με το σύρμα, σε σαντιγί.
  8. Ρίχνουμε τη σαντιγί σε 2 δόσεις στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά.

Τούρτα

  1. Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. πάνω σε πιατέλα ή βάση για τούρτες.
  2. Βάζουμε μέσα τη βάση-παντεσπάνι και από πάνω απλώνουμε τη μισή μους, φτάνοντας περίπου στη μέση του ύψους του σκεύους μας.
  3. Μετά βάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μους (αν χρειαστεί, τελειώνοντας κάθε στρώση τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να σταθεροποιείται κάθε στρώση πριν βάλουμε την επόμενη).
  4. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο και περιμένουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
  5. Αφαιρούμε το τσέρκι (για να βγει εύκολα, το ζεσταίνουμε με ένα φλόγιστρο ή με πιστολάκι για τα μαλλιά).
  6. Πασπαλίζουμε την τούρτα με κακάο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών