ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστουγεννιάτικo δέντρο από σφολιάτα (βήμα-βήμα)Χριστουγεννιάτικo δέντρο από σφολιάτα (βήμα-βήμα)
15' προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 27'

Υλικά

Μερίδες: 14

Για τη βάση

Για την κρέμα σοκολάτα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για τη βάση του χριστουγεννιάτικου κορμού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ελαφρώς τους κρόκους. Στο μίξερ χτυπάμε, με το σύρμα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού,τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα για τη βάση του χριστουγεννιάτικου κορμού στη λαμαρίνα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της, περίπου σε πάχος 8 χλστ.
  5. Ψήνουμε τη βάση του χριστουγεννιάτικου κορμού για 10 - 12 λεπτά μέχρι να σφίξει, το ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτα

  1. Για την κρέμα σοκολάτα του χριστουγεννιάτικου κορμού, βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα μέχρι να πάρει βράση και το αδειάζουμε στην κουβερτούρα.
  2. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί στη σοκολάτα.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι για να κρυώσει πιο γρήγορα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου μέχρι να σφίξει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση

  1. Για την συναρμολόγηση του χριστουγεννιάτικου κορμού, σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε μια λαδόκολλα. Αναποδογυρίζουμε την ψημένη ζύμη πάνω στην λαδόκολλα, ξεκολλώντας προσεκτικά αυτήν πάνω στην οποία ψήθηκε.
  2. Ραντίζουμε ομοιόμορφα με το κονιάκ και απλώνουμε ισόπαχα τη μισή ποσότητα της σοκολατένιας κρέμας. Τυλίγουμε το κόρμο σε ρολό και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Γεμίζουμε μια σακούλα με κορνέ με την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κορμού. Εάν δεν διαθέτουμε κορνέ, απλώνουμε την κρέμα με μια σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού και με ένα πιρούνι χαράζουμε τασχέδια του κορμού.
  4. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε τον χριστουγεννιάτικο κορμό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών