ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό καρέ με γλάσο πετιμεζιούΧοιρινό καρέ με γλάσο πετιμεζιού
40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ημέρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη (μαρινάρισμα)

Για το τσάτνεϊ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ζουμερό χορινό καρέ με χειμωνιάτικο τσάτνεϊ, αρχικά βάζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, όλα τα υλικά για την άλμη και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε.
  3. Μεταφέρουμε την άλμη σε ένα μεγάλο σκεύος που να χωράει το καρέ και προσθέτουμε 3 1/2 λίτρα νερό παγωμένο.
  4. Βυθίζουμε το καρέ στην άλμη, σκεπάζουμε, κάνουμε χώρο στο ψυγείο και βάζουμε το σκεύος
  5. Αφήνουμε το καρέ να μαριναριστεί για 24 ώρες.
  6. Την επομένη, το βγάζουμε από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  8. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα (που να χωράει το καρέ) σοτάρουμε όσο γίνεται το χοιρινό στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  9. Μεταφέρουμε το καρέ σε ένα ταψί.
  10. Kαλύπτουμε τα κόκαλα που εξέχουν με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι ένα θερμόμετρο που θα βάλουμε στην καρδιά του καρέ (στο πιο χοντρό σημείο) δείξει 65° C.
  11. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο ψαχνό - πρέπει το υγρό που θα τρέξει να είναι διάφανο. Προσοχή: το χοιρινό τρώγεται μόνο καλοψημένο!
  12. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη.
  13. Αφήνουμε το καρέ να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
  14. Προσθέτουμε πιπέρι (αλάτι βάζουμε, αν θέλουμε, στο σερβίρισμα).

Τσάτνεϊ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαρμελάδα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τις μπριζόλες και τις κόβουμε σε ξύλο κοπής.
  5. Σερβίρουμε το ζουμερό χορινό καρέ σε πιατέλα, με το ζεστό τσάτνεϊ και τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

Μυστικά

Τι είναι το καρέ; Το καρέ ή το μπριζολίκι είναι οι μπριζόλες από τη σπάλα του χοιρινού ενωμένες. Τις περισσότερες φορές πωλείται χωρισμένο στις μπριζόλες του (μία-μία) για ψήσιμο στα κάρβουνα, στο γκριλ ή το τηγάνι. Ωστόσο το ολόκληρο καρέ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για το γιορτινό τραπέζι. Καλό είναι να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία μας. Επίσης, για να εξασφαλίσουμε ότι θα ψηθεί σωστά στο εσωτερικό του αλλά και για να το κόψουμε μετά με μεγαλύτερη ευκολία, καλό είναι να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας «ανοίξει» τις μπριζόλες στη βάση τους ελαφρώς, χωρίζοντάς τες λίγο, όχι όμως σε βάθος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών