ΒΡΑΒΕΙΑ 2018

Τιμητικό Βραβείο

Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που συνδέει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία με την πραγματική οικονομία.

21.11.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Τιμητικό Βραβείο

Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που συνδέει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία με την πραγματική οικονομία.

Αναλύοντας το ελαιόλαδο

Από το 2011, με πρωτοβουλία του δρα Βασίλη Δημόπουλου, καθηγητή γεωπόνου με ειδίκευση στη φυτοπαθολογία, και της κ. Άννας Μηλιώνη, λειτουργεί το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας – ΤΕΙ Πελοποννήσου, το μοναδικό από τα τρία διαπιστευμένα διεθνώς εργαστήρια της χώρας που υπάγεται σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι διαπιστευμένο και από το ελληνικό κράτος, αλλά και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Με τι ασχολείται; Με τη γευσιγνωσία. Η ομάδα, που απαρτίζεται από 14 άτομα, δίνει σε παραγωγούς, τυποποιητές και καταναλωτές απαραίτητες πληροφορίες για το ελαιόλαδο, από την κατηγορία στην οποία υπάγεται (έξτρα παρθένο, παρθένο κ.λπ.) μέχρι γευστικές πληροφορίες, αν είναι πικρό ή γλυκό, τι αρώματα αναδίδει κ.λπ., ενώ εντοπίζει και ελαττώματα, προστατεύοντάς τους. «Η γευσιγνωστική ανάλυση είναι η λυδία λίθος της ποιότητας του ελαιολάδου. Είναι υποχρεωτική και αυτονόητη, αλλά είναι και αυτή που διακρίνει την αριστεία στο ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να αναγνωρίζουμε τη γαστρονομική και γευσιγνωστική διαφορετικότητα των ελληνικών ποικιλιών ελαιολάδου. Πρώτος ο “Γαστρονόμος” πήρε αυτή την πρωτοβουλία, να αναδείξει αυτή τη διαφορετικότητα στο ευρύ κοινό», δήλωσε η κ. Άννα Μηλιώνη κατά την παραλαβή του βραβείου. Και ο δρ Δημόπουλος: «Eνώ εμείς προσπαθήσαμε να βγούμε στην κοινωνία, πετύχαμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: καταφέραμε να φέρουμε την κοινωνία μέσα στο ΤΕΙ Πελοποννήσου». Μέχρι σήμερα το Εργαστήριο έχει εκδώσει πάνω από 1.500 πιστοποιητικά ποιότητας. Μέσα από τη γευσιγνωσία και τις κατευθύνσεις που δίνουν σε όσους εμπλέκονται στην ελαιοκομία, αλλά και με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν από αγρότες μέχρι και νοικοκυρές, έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν πάνω από 250 άτομα στη γευσιγνωσία (κάποια από αυτά ήδη εργάζονται σε αντίστοιχο τομέα) και συνολικά να βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου.


ΤΕΙ Καλαμάτας, Μεσσηνία, Τ/27210-45.304, www.tasting.teikal.gr 

Βραβεία 2019

Βραβεία 2017

Βραβεία 2016

Βραβεία 2015

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών