ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης»

Στην εταιρεία Αγροζύμη, που παράγει περισσότερα από 70 είδη ζυμαρικών, το καθένα με φροντίδα και μεράκι.

21.11.2018
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Στην εταιρεία Αγροζύμη, που παράγει περισσότερα από 70 είδη ζυμαρικών, το καθένα με φροντίδα και μεράκι.

Νόστιμα ακόμα και σκέτα

Την πρώτη φορά που δοκιμάσαμε τα ζυμαρικά Αγροζύμη, συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για ένα τόσο βαθιά νόστιμο μακαρόνι, που θα μπορούσε κανείς να το φάει και σκέτο, μόνο με αλάτι. Ο λόγος; Οι καλές πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί προμηθεύονται αυγά από φάρμες της βόρειας Ελλάδας, το σιμιγδάλι φτιάχνεται ειδικά γι’ αυτούς από ελληνικό μύλο και νερό παίρνουν από τις περίφημες πηγές του χωριού Αραβησσός, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους. Για τα πολύχρωμα ζυμαρικά χρησιμοποιούν φυσικά υλικά, όπως μελάνι σουπιάς, καυτερή πιπεριά, σπανάκι, παντζάρι, κόκκινο πιπέρι, κρόκο Κοζάνης εκλεκτής ποιότητας. Όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Βλέπετε, όταν η τρίτη γενιά της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου, Κώστας και Γιώργος, αποφάσισαν να εξελίξουν την οικογενειακή παράδοση με την παραγωγή σιτηρών και ζυμαρικών, ταξίδεψαν, ερεύνησαν και επένδυσαν στην τεχνογνωσία. Η αρχή είχε γίνει το 1969, όταν η οικογένεια άνοιξε φούρνο, αλλά ο πατέρας δεν ήταν ικανοποιημένος από τα αλεύρια της αγοράς και έτσι έφτιαξε μύλο. Σήμερα η γκάμα της Αγροζύμης περιλαμβάνει πάνω από 70 κωδικούς, κλασικά ιταλικά ζυμαρικά, αλλά και παραδοσιακά, όπως κουσκούς, πλιγούρι, κορκότο, κριθαράκι και τραχανά, η παρασκευή των οποίων είναι ως επί το πλείστον «χεράτη». Το ζυμάρι για το κουσκούς το τρίβουν για πολλή ώρα στα τοιχώματα της ξύλινης σκάφης, το πλιγούρι δεν ραφινάρεται, γι’ αυτό και οι κόκκοι του δεν είναι τόσο κίτρινοι, ενώ ο τραχανάς τρίβεται με το κόσκινο, αλά παλαιά. Για τα σπαγκέτι χρησιμοποιούν μπρούντζινα καλούπια, που καθορίζουν ακριβώς το μέγεθός τους – τεχνική που χρησιμοποιούν κορυφαίοι μακαρονοποιοί ανά τον κόσμο. Παράγουν επίσης πάστες με αλεύρι από σιτάρι dinkel, με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, καθώς και βιολογικά, φτιαγμένα δηλαδή από βιολογικό σιτάρι και σιμιγδάλι, όλα νόστιμα και με εξαιρετική συμπεριφορά στο μαγείρεμα.

 


Αγροζύμη, Αραβησσός, Γιαννιτσά, Τ/23820-99.318

Πού τα βρίσκουμε: Θανόπουλος, Μπαλάσκας, Αργολικός, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Σμυρνιώ, Ποντιακό, Μπακάλης, Gusto di Grecia, Meat Me και σε πολλά παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών