ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Παραγωγής Παλαιωμένου Αποστάγματος

Στην Οινοποιία Παρπαρούση, που έχει συμβάλει τα μάλα στη σύγχρονη οινική εικόνα του τόπου μας.

21.11.2018
Φωτογραφία: Τζούλια Κλήμη

Στην Οινοποιία Παρπαρούση, που έχει συμβάλει τα μάλα στη σύγχρονη οινική εικόνα του τόπου μας.

Αχαϊκή φινέτσα κλεισμένη σε μπουκάλι

Ο Θανάσης Παρπαρούσης, κατά πολλούς ο άρχοντας του αχαϊκού αμπελώνα, επένδυσε πολύ νωρίς και πίστεψε στη δυναμική του ελληνικού κρασιού, στην προστιθέμενη αξία του. Με σπουδές στη Βουργουνδία, δημιούργησε το 1974 ένα πρωτοποριακό για την εποχή οινοποιείο στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, σε ένα ολοζώντανο κτήμα. Στολίδι του κτήματος ένα αρχοντικό του 1880, το σπίτι της οικογένειάς του, η οποία αποτελείται από τη σύζυγό του Βάσω και τις τρεις κόρες τους, την οινολόγο Εριφύλη, την οικονομολόγο Δήμητρα και τη μουσικολόγο Γεωργία. Ο ίδιος, αμπελουργός τρίτης γενιάς, έχει παρουσιάσει κάποιες από τις πιο φινετσάτες οινοποιήσεις ελληνικών ποικιλιών – στις οποίες άλλωστε επιμένει. Πολλά από τα κρασιά του έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις. Στον αμπελώνα του καλλιεργούνται Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Ρίου Πατρών, Ασύρτικο, Αθήρι και Σιδερίτης. Από τον Σιδερίτη παράγεται και το σπάνιο Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, για το οποίο βραβεύτηκε φέτος ο παραγωγός. Νότες από βανίλια, ξύλο, ροδάκινο, με μετριασμένη γλύκα και αρώματα μπαχαρικών, βγάζουν στο ποτήρι όλη τη φινέτσα και το στιλ της οικογένειας Παρπαρούση. Στην εκδήλωση των βραβείων του «Γ» δήλωσε: «Θέλω να χαρίσω αυτό το βραβείο και στους συναδέλφους μου, γιατί πάντοτε, όταν ένας οινοποιός κάνει κάποιο μεγάλο κρασί, κάποιος συνάδελφός μας ετοιμάζει κάποιο μεγαλύτερο. Αυτή είναι και η επιτυχία του κλάδου μας. Το κρασί δεν βγαίνει από κάποια μηχανή. Είναι ένα δημιούργημα της φύσης, την οποία ακολουθούμε και σεβόμαστε».


Οινοποιείο Παρπαρούση, Μποζαΐτικα Πάτρας, Τ/2610- 420.334, www.parparoussis.com 

Πού βρίσκουμε τα κρασιά και τα αποστάγματα: σε ενημερωμένες κάβες και online στα akros.gr, greeceandgrapes.com και houseofwine.gr

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών