ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων

Στη φάρμα Μαλτέζου, που παρασκευάζει σεβρ εφάμιλλο –αν όχι καλύτερο– του γαλλικού.

21.11.2018
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στη φάρμα Μαλτέζου, που παρασκευάζει σεβρ εφάμιλλο –αν όχι καλύτερο– του γαλλικού.

Τα ευβοιώτικα σεβρ

Περίπου 500 κατσίκες ράτσας Δαμασκού και Μούρθια βόσκουν σε μια φάρμα 2.000 στρεμμάτων, ευνοημένη από το μικροκλίμα της περιοχής, τη θαλασσινή αύρα και τα βουνίσια ρεύματα. Ο τυροκόμος αξιοποιεί το γάλα τους φτιάχνοντας νοστιμότατα κατσικίσια τυριά. Μη νομίζετε πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γαλλική φάρμα στις Άλπεις. Στα Στύρα Ευβοίας έχει φτιάξει τον τυροκομικό του παράδεισο ο Λάζαρος Μαλτέζος από το 1996. Ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια με κτηνοτροφική παράδοση, καθώς ο παππούς του προμήθευε με τυριά τη βασιλική αυλή. Αν και μέχρι πριν από 22 χρόνια εργαζόταν ως μαθηματικός, άλλαξε καριέρα και, αφού επισκέφτηκε τα καλύτερα τυροκομεία της Γαλλίας, έκανε το παράτολμο βήμα και προχώρησε στην παραγωγή των δικών του τυριών σεβρ. Από 100% κατσικίσιο γάλα παράγει περίπου 50 τόνους σεβρ τον χρόνο, διαφόρων ειδών, όπως το στρογγυλό ημίσκληρο σεβρ κροτέν, το λευκό και μαλακό σεβρ με μυκητοκαλλιέργεια, τη βελούδινη πυραμίδα, καλυμμένη με αποστειρωμένη στάχτη αμπελιών, την πικάντικη καρδιά, αλλά και τον μαλακό κορμό, καθώς και τα στρογγυλά τυράκια με βότανα και πιπέρια. «Όλοι νομίζουν ότι έχω ζήσει στη Γαλλία και μερικοί μου λένε ότι έχω παντρευτεί Γαλλίδα. Η γυναίκα μου είναι βλάχα από τη Λαμία! Τα τυριά μου είναι εφάμιλλα, μη σας πω και καλύτερα από τα γαλλικά. Όχι επειδή είμαι καλύτερος μάστορας από τους Γάλλους, αλλά επειδή έχω καλύτερη πρώτη ύλη. Τα ζώα μου βρίσκονται σε νησί, 500 μέτρα από τη θάλασσα, βόσκουν έξω 2-3 ώρες την ημέρα, μετά μπαίνουν στον στάβλο να αρμεχθούν και να φάνε την κύρια τροφή τους. Γι’ αυτούς τους λόγους νομίζω ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους Γάλλους», ξεκαθάρισε ο Λάζαρος Μαλτέζος κατά την απονομή.


Maltezos Farm, Άγιος Ιωάννης, Στύρα Ευβοίας, Τ/6986-404.662, www.maltezosfarm.gr 

Πού βρίσκουμε τα τυριά: Φάρμα Μπράλου, Μιτάτο του Μασαούτη, Τυροκομείο Κωσταρέλος, Παλλάδιον, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, Αμφιλοχία, Ergon Agora (Θεσσαλονίκη).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών