ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Βιοκαλλιέργειας

Στη Δήμητρα Τσακίρη, αγρότισσα πρώτης γενιάς, μια δυναμική και δραστήρια βιοκαλλιεργήτρια.

21.11.2018
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στη Δήμητρα Τσακίρη, αγρότισσα πρώτης γενιάς, μια δυναμική και δραστήρια βιοκαλλιεργήτρια.

Παραθαλάσσια, βιολογικά και πεντανόστιμα

Αν πετύχετε σε κάποια από τις αγορές των βιοκαλλιεργητών τη Δήμητρα Τσακίρη, μην προσπεράσετε τον πάγκο της, που μοιάζει με ολόδροσο μπαξέ. Ανάλογα με την εποχή βρίσκουμε σε αυτόν πορτοκάλια, μαύρα ντοματίνια, μελιτζάνες, πεπόνια, σταφύλια, ενώ το φθινόπωρο βγαίνουν τα κυδώνια της, τα περγαμόντα και τα μανταρίνια από παλιά δέντρα της γιαγιάς της, αλλά και φραπονέραντζα, κολοκύθες και πατάτες. Καλλιεργεί επίσης βιοδυναμικά μαρούλια, γαλλικές και σγουρές σαλάτες, και πρόσφατα πεντανόστιμες πατάτες. Στο «μαγαζί» της φέρνει και μαρμελάδες, κονφί πορτοκαλιού, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο από μανάκια, λαδολιές και κορωνέικες, που φτιάχνει η ίδια σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας. Η ποιότητά τους είναι πρώτη, αφού η Δήμητρα, πτυχιούχος τεχνολόγος γεωπόνος, έχει φροντίσει για τις καλύτερες και ορθότερες πρακτικές καλλιέργειας. Για τη νοστιμιά τους η ίδια συνεργάζεται άψογα με τη φύση. Τα κτήματά της είναι παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά, κοντά στην πηγή Ανάβαλου, στο Κιβέρι. Η εγγύτητά τους στη θάλασσα είναι παράγοντας πρωιμότητας για τις καλλιέργειές της, ενώ χάρη στο ήπιο κλίμα της περιοχής όλα τα προϊόντα μεγαλώνουν αβίαστα και με ηρεμία. Η παραγωγός δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διάσωση ντόπιων ποικιλιών και καταφέρνει να καλλιεργεί το 80% των φυτών της από τη δική της τράπεζα σπόρων. Το 2013 έγινε πρόεδρος στον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, μόλις στα 32 της χρόνια.


Πού βρίσκουμε τα οπωροκηπευτικά: Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Φάληρο και Πετρούπολη, Παρασκευή: Καισαριανή, Σάββατο: Βούλα. Από τον Οκτώβριο, και ηλεκτρονικά στο www.gis-erga.gr 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών