ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ με κακάο και γλάσο σοκολάταςΚέικ με κακάο και γλάσο σοκολάτας
40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
9 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 12 - 16

Για το παντεσπάνι

Για την κρέμα

Για το γλάσο

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για να φτιάξουμε γιγάντιο κοκ, αρχικά ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 10 λεπτά με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
  3. Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  5. Όταν ασπρίσει το μείγμα των αυγών, χαμηλώνουμε την ταχύτητα.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα νερού-γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη.
  7. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  8. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  9. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ., φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά ώστε να μην δυσκολευτούμε στο ξεφορμάρισμα του γλυκού.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 -25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Κρέμα

  1. Βάζουμε το κρύο γάλα σε μια κατσαρόλα.
  2. Σε αυτό ρίχνουμε διαδοχικά το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κορν φλάουρ και το αλεύρι.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος ώστε να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και συνεχιστεί ο βρασμός.
  6. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει για 30 λεπτά. Όση ώρα κρυώνει, θα ξεφουσκώνει. Έτσι θα υπάρχει χώρος για την κρέμα.
  8. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι.
  9. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γλάσο

  1. Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο που πάει να πάρει βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
  4. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια μαρίζ.
  5. Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε το σοκολατένια γλάσο.
  7. Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο 8 ώρες.
  8. Το ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τη λαδόκολλα που προεξέχει.
  9. Το βάζουμε σε μια πιατέλα και κόβουμε τη λαδόκολλα γύρω-γύρω.
  10. Σερβίρουμε, το γιγάντιο κοκ, βγάζοντας κομμάτια με τη σπάτουλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 2.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών