40'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
9 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 12 - 16Για το παντεσπάνι
Για την κρέμα
Για το γλάσο
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για να φτιάξουμε γιγάντιο κοκ, αρχικά ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 10 λεπτά με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Όταν ασπρίσει το μείγμα των αυγών, χαμηλώνουμε την ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το μείγμα νερού-γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη.
- Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ., φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά ώστε να μην δυσκολευτούμε στο ξεφορμάρισμα του γλυκού.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 -25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
Κρέμα
- Βάζουμε το κρύο γάλα σε μια κατσαρόλα.
- Σε αυτό ρίχνουμε διαδοχικά το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το κορν φλάουρ και το αλεύρι.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος ώστε να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και συνεχιστεί ο βρασμός.
- Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει για 30 λεπτά. Όση ώρα κρυώνει, θα ξεφουσκώνει. Έτσι θα υπάρχει χώρος για την κρέμα.
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γλάσο
- Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο που πάει να πάρει βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
- Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια μαρίζ.
- Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε το σοκολατένια γλάσο.
- Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο 8 ώρες.
- Το ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τη λαδόκολλα που προεξέχει.
- Το βάζουμε σε μια πιατέλα και κόβουμε τη λαδόκολλα γύρω-γύρω.
- Σερβίρουμε, το γιγάντιο κοκ, βγάζοντας κομμάτια με τη σπάτουλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 2.