ΕΞΟΔΟΣ

Για κοκτέιλ και καφέ σε μια γκαλερί στη Σύρο

Η Κιάρα κι ο Σπύρος, το τιραμισού κι ο καφές, το τζιν φις και οι μεγάλες ώρες.

17.06.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης
Για κοκτέιλ και καφέ σε μια γκαλερί στη Σύρο

Το Plastico Gallery άνοιξε το 2018 σε ένα στενό της Ερμούπολης παράλληλο στο λιμάνι και στην πλατεία Μιαούλη. Η Κιάρα Αλιότα, μια Σιτσιλιάνα σχεδιάστρια από την Καλτανισέτα, και ο άντρας της, ο Αθηναίος Σπύρος Μπαράς, μπαρίστα και καλλιτέχνης, είχαν τη μεγάλη ιδέα: «Να ανοίξουμε μια άτυπη γκαλερί, όπου η τέχνη και ο καφές θα συνδυάζονται για να εμπνεύσουν τις αισθήσεις και τη συζήτηση». Αληθινά έξοχη ιδέα, και ακόμα καλύτερα, για να την πραγματοποιήσουν μετακόμισαν στη Σύρο, δημιούργησαν το Plastico και ομόρφυναν την ιστορία τους. Έστησαν έναν σοφιστικέ χώρο με σύγχρονο design, ένα μείγμα τεχνικής, λειτουργικότητας και συναισθήματος με μοντέρνο αισθητικό αποτέλεσμα. Άφησαν τους τοίχους κενούς, για να αλλάζουν κάθε τόσο τα έργα και οι καλλιτέχνες που εκθέτουν εκεί τη δουλειά τους. Αυτή την περίοδο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, κάποια από τα έργα του Σπύρου, όπως και η limited edition σειρά της Κιάρα, με τίτλο «The pattern tales», έργα εμπνευσμένα από λογοτεχνικά βιβλία όπως η Οδύσσεια, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, τα ποιήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε και του Πάμπλο Νερούδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσαΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα
Σύγχρονο design, ένα μείγμα τεχνικής, λειτουργικότητας και συναισθήματος με μοντέρνο αισθητικό αποτέλεσμα
Ο ιδιοκτήτης Σπύρος Μπαράς (αριστερά) και ο μπαρτέντερ του μαγαζιού, Στάθης Μπίρμπας

Σε αυτόν τον χώρο τέχνης και πολιτισμού σερβίρουν καλοφτιαγμένο καφέ και, αν τους το ζητήσετε, θα σας ετοιμάσουν επίσης ιταλική μόκα και αφογκάτο. Για τη χαρά της νοστιμιάς και της δημιουργίας φτιάχνουν και σερβίρουν επίσης μικρές, ιταλικής έμπνευσης λιχουδιές. Ανάλογα με τη διάθεση και την εποχή, τα ετοιμάζει η Κιάρα, που πιάνουν τα χέρια της και της βγαίνουν νόστιμα. Τραμετζίνι, τάρτες με γκοργκοντζόλα, άλλη φορά μηλόπιτα με γκράπα και λευκή σοκολάτα, κέικ με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, αλλά και bellini cake με αφρώδες κρασί προσέκο και φρέσκα ροδάκινα, τρονκέτο με ρικότα και φιστίκι, ένα θαυμάσιο τιραμισού και συχνά κάποια γλυκά vegan και gluten free. 

Το Plastico φιλοξενεί εκθέσεις ποικίλων καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων εναλάσσονται στους τοίχους του
Θα βρούμε κλασικά κοκτέιλ, κυρίως με ιταλικό ταμπεραμέντο

Πρόσφατα προστέθηκε στο μενού και μια μικρή επιλογή από κρασιά, ιταλικά και συριανά, όπως και κάποια κλασικά κοκτέιλ, κυρίως με ιταλικό ταμπεραμέντο, που ετοιμάζει τα βράδια ο μπαρτέντερ Στάθης Μπίρμπας. Έξοχο τζιν φις, πολύ καλό νεγκρόνι, αλλά και spritz Veneziano, Americano, whiskey sour και mito (Μιλάνο-Τορίνο) – το γλυκόπικρο κοκτέιλ του ιταλικού βορά. Νόστιμα κοκτέιλ που παρατείνουν το ωράριο του Plastico μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώναΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώνα

Η Σιτσιλιάνα Κιάρα κι ο Αθηναίος Σπύρος, είναι οι δύο καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες αυτής της άτυπης γκαλερί

Τα νόστιμα κοκτέιλ που προστέθηκαν στο μενού παρατείνουν το ωράριο του Plastico μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα

Plastico Gallery

Πάρου 9, Ερμούπολη, Σύρος

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών