20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης και το ξίδι και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει το χταπόδι κατά 2 εκ.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει ελαφρά στο δόντι.
- Αποσύρουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και φυλάσσουμε το χταποδόζουμο. Σε επιφάνεια κοπής κόβουμε τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το κρασί και βράζουμε 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε και το χταπόδι και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Ύστερα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μακαρονάκι και ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού χταποδόζουμο και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει και το μακαρονάκι. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό χταποδόζουμο ή λίγο βραστό νερό, αν σωθεί πριν γίνουν τα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.