ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα (βίντεο)Φασολάδα (βίντεο)
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τη φασολάδα πηλιορείτικη με λουκάνικο, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)
  2. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)
  3. Ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και βράζουμε με περίπου 1½ λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  5. Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, 40 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.
  6. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
  7. Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα, ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κοφτή κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών