ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το πιάτο του Νοεμβρίου

Ψαρένιο και με ελληνικά κοσμητικά – σταφίδες, αυγοτάραχο, ζελεδάκια ούζου.

26.11.2018| Updated: 31.05.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Το πιάτο του Νοεμβρίου

Ψαρένιο και με ελληνικά κοσμητικά – σταφίδες, αυγοτάραχο, ζελεδάκια ούζου. Ένα ταρτάρ αναφοράς.

Ως προς τα ταρτάρ ψαριών, οι συνήθεις αρτυματικές συνθέσεις είναι σκληρές, ζωηρότερες γευστικώς της πρώτης ύλης. Οι μάγειρες υπερβάλλουν, μια κάποια αγωνία τούς οδηγεί σε πλεονασμούς, που τελικά νερώνουν τη δύναμη του ψαριού. Λόγου εμπεσόντος, τα ταρτάρ (ιδίως των ψαριών) πρέπει να ετοιμάζονται άμα τη παραγγελία, δευτερόλεπτα προτού σερβιριστούν, και να αριβάρουν στο τραπέζι φρέσκα, δροσερά. Το ιδανικό θα ήταν να ετοιμάζονται παρουσία του πελάτου.

Θα μιλήσουμε τώρα για το ταρτάρ μπαρμπουνιού του Λευτέρη Λαζάρου και του Γιάννη Παρίκου, νεότευκτο πιάτο στο Varoulko Seaside. Είναι ένα θαυμάσιο, ελληνικό ταρτάρ. Το μπαρμπούνι διατηρεί την πρέπουσα υπόσταση, τη μαστιχωτή ψυχή του, τη γλυκιά φρεσκάδα της θάλασσας. Μια νόστιμη αγκαλιά τα αρτύματα, αφήνουν ένα γευστικό ίχνος στο στόμα σύνθετο: γλυκό, ξινό, υπόπικρο, αλμυρό. Που όμως δεν ανακόπτει την ιωδιούχο λιπαρότητα του μπαρμπουνιού. Τη συμπληρώνει και την κολακεύει. Κατόπιν δοκιμής, ζήτησα να δω πώς φτιάχνεται και σας το μαρτυρώ: το μαρινάρουν με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ξύσμα μοσχολέμονου, λίγο αλάτι και διάφορα μυριστικά, αναδεύοντάς το με γρήγορες κινήσεις για λίγα λεπτά σε κρύο σκεύος. Στο τέλος, λίγη, ελάχιστη, κόκκινη πιπεριά και σταφίδες. Ναι, σταφίδες μαύρες, τραγανές σταφίδες. Στο πιάτο, πια, γαρνίρεται με τρίμμα αυγοτάραχου, λίγα μυρώνια και ζελεδάκια ούζου. Το στόμα παρατηρεί, θαυμάζει και χαίρεται. Με μία κουβέντα: έξοχο.

Αυτή τη ρετσέτα τολμώ να πω ότι θα την έβαζα στη Βίβλο της νέας ελληνικής κουζίνας.

Κόστος πιάτου: 18-22 € (ανάλογα με την τιμή του ψαριού στην αγορά).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών