ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πετιμέζι από την Τήνο: Λουκούμι γλυκόΝηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πετιμέζι από την Τήνο: Λουκούμι γλυκό
5' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
1 ημέρα και 12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 12 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για τον σπιτικό χαλβά με ταχίνι, φυστίκια, μέλι και ροδόνερο, καλύπτουμε τον πάτο και τα πλάγια μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ με λαδόκολλα.
  2. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αρχίζουμε από τώρα να μετράμε.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου αρχίσει να σιγοβράζει και το θερμόμετρο δείξει 127°C.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 3 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ, βάζουμε το ταχίνι σε μια άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά. Θέλουμε ίσα να ζεσταθεί και να γίνει πιο ρευστό και ομοιογενές.
  6. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό μέλι.
  7. Προσθέτουμε το ροδόνερο και τα 150 γρ. φυστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Τυλίγουμε τη φόρμα με επιπλέον χαρτί ψησίματος και διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 36 ώρες, ώστε να αφήσουμε να δημιουργηθούν οι κρύσταλλοι ζάχαρης που δίνουν στον χαλβά αυτή την ιδιαίτερη γεύση και υφή.
  10. Κόβουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ κρύος από το ψυγείο, στολίζουμε με τα φυστίκια Αιγίνης και τα ροδοπέταλα (αν θέλουμε), αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Όταν μένει το ταχίνι για κάποιο διάστημα στο βάζο, διαχωρίζεται το λάδι και ανεβαίνει στην επιφάνεια, γι’ αυτό το ανακατεύουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε, να γίνει απαλό, κρεμώδες και λείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών