ΕΞΟΔΟΣ

Spitjack: Ωδή στο κρέας σούβλας

Mια αυθεντική rotisserie με νόστιμα κρέατα σούβλας κι ένα περιβάλλον με ροκ στοιχεία. Εσείς τι θα κάνετε Σάββατο βράδυ;

19.10.2021| Updated: 20.10.2021
Spitjack: Ωδή στο κρέας σούβλας

Σε μια εποχή όπου αφενός το Instagram φαίνεται να επηρεάζει τη φιλοσοφία της πλειοψηφίας των πιάτων, τα οποία κρίνονται από το πόσο φωτογραφίσιμα είναι, ασχέτως γεύσης και ποιότητας, και αφετέρου οι γρήγορες μόδες στην εστίαση πιέζουν για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα μαγαζί που να μείνει σταθερό στην αρχική του αποστολή. Η έννοια της διαχρονικότητας, ειδικά στο φαγητό, πλέον είναι άγνωστη, καθώς ανά δύο χρόνια νέα μανιτάρια φυτρώνουν από τις κουζίνες. Κι όμως, ένα μικρό φαγάδικο στο Σύνταγμα, με λιγοστά τραπέζια και προχώ διακόσμηση, που άνοιξε τον Φλεβάρη του 2018, επιμένει να προσφέρει το ίδιο προϊόν που «υποσχέθηκε» στο άνοιγμα του: νόστιμα κρέατα σούβλας.

Το Spit Jack, στο στενό -σχεδόν νησιωτικό- δρομάκι της οδού Σκούφου, έχει κατορθώσει να βελτιώνει κάθε χρόνο το μενού του, παραμένοντας ωστόσο πιστό σε αυτή την πρωτότυπη για τα αθηναϊκά δεδομένα ωδή στη σούβλα. Κρατσανιστές πορκέτες, αργοψημένα ζουμερά κοτόπουλα, ιδανικά τραγανές πάπιες, αυτό το best-seller πιάτο που εκτόξευσε τη δημοτικότητα του, είναι όσα το έκαναν γνωστό μέχρι σήμερα. Ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο με παστό κρόκο αυγού, μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα κόκκινου κρασιού και σιγομαγειρεμένη στηθοπλευρά με ασιατικό γλάσο, είναι τα πιάτα που θα το «κρατήσουν» στο μέλλον. Άλλωστε, η ραχοκοκαλιά όλων των πιάτων παραμένει η ίδια: ποιοτικά κρέατα, όμορφα μαγειρεμένα, με σεβασμό στην πρώτη ύλη, χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης που σου δημιουργούν λύσσα.

Ω μια σούβλα!
Εκτός από τη σταθερότητα, αυτό που διαφοροποιεί πολύ το Spit Jack, είναι η εμμονή στη λεπτομέρεια. Το ντεκόρ αναπαράγει την κουλτούρα του τατουάζ, χωρίς όμως να κουράζει. Σαν να βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού του και γύρω-γύρω έχεις ωραίους πίνακες, κάπως φουτουριστικούς και κάπως ροκ. Τα πιάτα, ξύλινες τάβλες που πάνω τους σερβίρονται τα κρέατα, και αυθεντικά, κοφτερά, μπαλταδάκια για το κόψιμο – μάλιστα είναι προς πώληση ως ενθύμιο! Και τα συνοδευτικά των πιάτων, αυτά που αποθεώνουν το κρέας: καλαμπόκι με βούτυρο και μέλι, βουτυράτος πουρές πατάτας με λάδι τρούφας, μανιτάρια σωτέ με ξινή κρέμα (sour cream) και φυσικά το κορυφαίο, γλυκιά πατατοσαλάτα με μπέικον, κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί και κόλιανδρο.

Βέβαια, εφόσον βρισκόμαστε σε rotisserie, την πρώτη της Αθήνας, πρωταγωνίστρια είναι η σούβλα, από όπου πήρε και το όνομά της το μικρό εστιατόριο. «Spit» η σούβλα, «Spit Jack» το μηχανικό σύστημα που την περιστρέφει, εξού και η επωνυμία αυτής της κρυφής όασης στο κέντρο της πρωτεύουσας, που σε κάνει να νιώθεις από την πρώτη στιγμή μια πρωτόγνωρη οικειότητα. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι ότι δεν κουράζεσαι να επιλέξεις, δεν σκρολάρεις τον κατάλογο δέκα φορές και έχεις τον σερβιτόρο στην αναμονή. Μετρημένες στην παλάμη σαλάτες, όπως η μοντέρνα εκδοχή της coleslaw με ραπανάκι και jalapeno, συγκεκριμένη λίστα κρασιών, κυρίως από ελληνικό αμπελώνα, και τρία γλυκά που εναλλάσσονται ανά εποχή και προσφέρουν τον καλύτερο επίλογο. Για τώρα, δοκιμάστε το μιλφέιγ φυστικιού, με πραλίνα φυστικιού, καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας, ανθό αλατιού και βανίλια Μαδαγασκάρης.

Extra info: Κάντε κράτηση οπωσδήποτε, ειδικά για τον εσωτερικό χώρο όσο χειμωνιάζει.

Spitjack

Σκούφου 10, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: 210-33.16.003
  • Ωράριο: Δευτέρα- Πέμπτη & Κυριακή: 13:30 – 23:00, Παρασκευή – Σάββατο: 13:30 – 00:00
  • Κόστος: 25-30 € / άτομο, χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για κρέας

Αθήνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών