ΑΓΟΡΑ

Πάσχα: Γεύσεις από χωριό στα παντοπωλεία της Αθήνας

Τα παντοπωλεία και τα ντέλι της Αθήνας έχουν φέρει εκλεκτά και σπάνια προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα για να πάρουμε όλοι μια γεύση από χωριό!

11.04.2023| Updated: 12.04.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πάσχα: Γεύσεις από χωριό στα παντοπωλεία της Αθήνας

Όσοι δεν μπορούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό μπορούν να φέρουν το χωριό στο σπίτι τους και στο πασχαλινό τραπέζι τους. Στα ντέλι και στα παντοπωλεία της Αθήνας αυτές τις μέρες βρίσκουμε εξαιρετικά προιόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Οι παντοπώλες έχουν βάλει τα δυνατά τους για να μη λείψουν οι χωριάτικες γεύσεις από το τραπέζι της Λαμπρής και η αλήθεια είναι πως βρίσκουμε τόσες πολλές που δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε. Από άγρια σπαράγγια Σερρών, αυγά ελευθέρας βοσκής από την Κερκίνη, μαλακά και αλοιφώδη τυριά από τη Φωκίδα και την Υπάτη, μέχρι σπάνιες μπίρες από τον Βόλο και χωριάτικες πίτες από την Καρδίτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινά αυγά: Πώς να τα βάψετε φυσικά με λαχανικά και μπαχαρικά Πασχαλινά αυγά: Πώς να τα βάψετε φυσικά με λαχανικά και μπαχαρικά 

Αλεξανδρής: Σπάνια τυριά από όλη την Ελλάδα

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού–κυρίως του ελληνικού. Δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτης του παντοπωλείου, συνεργάζεται με παραγωγούς απ’ όλη τη χώρα και φέρνει εκλεκτές γεύσεις. Αυτές τις μέρες βρίσκουμε εξαιρετικά αλοιφώδη τυριά από τη Φωκίδα και την Υπάτη, τουλουμοτύρι από την Εύβοια, τυρί κονιάκι από την Καστοριά – φυσικό και καπνιστό από τη φάρμα Μόσχου και εξαιρετικό σαγανοτύρι από την Κύμη.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

Στην Μπατζίνα για… μπατζίνα

Το παντοπωλείο που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο Κουκάκι έχει πάρει το όνομα του από την πιο διάσημη πίτα της Καρδίτσας, τον τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη, την μπατζίνα. Φέρνουν κυρίως προιόντα από μικρούς παταγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των προϊόντων γίνεται πολύ προσεκτικά, με ταξίδια και γνωριμία με τους παραγωγούς στα εργαστήρια τους. Για το πασχαλινό τραπέζι προτείνουν χωριάτικες πίτες από την Καρδίτσα και την Ήπειρο που παράγονται από γυναίκες σε συνεταιρσιμούς και μικρά εργαστήρια. Στην μπατζίνα μπορείτε ακόμη να βρείτε αναψυκτικά Τεμένια από την Κρήτη και craft μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.

Παρθενώνος 3, Κουκάκι, Τ/211-75.06.654

Τσακανίκας: Το deli των μικρών παραγωγών

Άνοιξε στη Χαροκόπου στην Καλλιθέα το 1920, αρχικά ως γαλακτοπωλείο και εργαστήριο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων. Σήμερα το παραδοσιακό παντοπωλείο έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, που συνεχίζει με όρεξη το έργο του παππού Τσακανίκα. Το έχουν εξελίξει σε ένα σύγχρονο deli με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Φέρνουν τα δημοφιλή όπως, σουτζούκια από το Μιράν, παστουρμάδες Sary, παστράμι μόσχου Sarys και προσούτο Στρεμμένος από την Ευρυτανία. Φέρνουν όμως και πιο ιδιαίτερα, όπως τα χύμα τυριά: γραβιέρα με μπούκοβο και μαύρο πιπέρι Μπαζιωτάκη από την Τρίπολη. Το μανούρι Τρικάλων το προτείνουν με μέλι σαν εκλεκτό μεζέ. Το πρόβειο γιαούρτι πάλι Μπαζιωτάκη είναι κατάλληλο για την παρασκευή τζατζικιού. Το βούτυρο γάλακτος από Αφοί Καπετάνιου από το Άργος ενδίκνυται για πασχαλινά ζυμώματα. Η γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα Τραχειάς για μεζέ και οι ελιές από τη Μονεμβασιά για τις σαλάτες. Γευστικά τσάτνεϊ από τις Γουμένισσες στο Κιλκίς από πορτκάλι και σύκο θα ταιριάξουν πολύ με τυριά.

Χαροκόπου 67 Καλλιθέα, Τ/210-95.91.050, Προσκόπων & Αιδινίου 9, Ν. Σμύρνη, Τ/2109374722, Φυλής 47 και Καραϊσκάκη, Χασιά, Τ/210-24.11.445

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα στη βεράντα του Βασίλη Καλλίδη με 10 πανεύκολες συνταγές τουΠάσχα στη βεράντα του Βασίλη Καλλίδη με 10 πανεύκολες συνταγές του

Παραδοσιακό Μπακάλικο: Για εκλεκτό ανθότυρο

Ο βραβευμένος από τον «Γαστρονόμο» Γιάννης Βογιατζιδάκης είναι ένας έμπορος παλαιάς κοπής που καταφέρνει να ξετρυπώνει άγνωστα –εξαιρετικά– προϊόντα, τα οποία στην πορεία γίνονται δημοφιλή και ανάρπαστα. Αυτές τις μέρες φέρνει εξαιρετικά αυγά βιολογικά και ελευθέρας βοσκής από την περιοχή Λατζιμάς στο Ρέθυμνο, φέτα Καλαβρύτων και  ανθότυρο µε δυνατή γεύση και ελαφρύ άρωµα φρέσκου γάλακτος Μιλιτσόπουλου, τυροκαυτερή και τζατζίκι Sary’s.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Ελληνικά Καλούδια: Αυγά από την Κερκίνη

Το καλόγουστο παντοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης με εκλεκτά τρόφιμα και σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε μεταξύ φίλων το 2008. Τις μέρες του Πάσχα στο παντοπωλείο βρίσκουμε εκλεκτά προιόντα που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το πασχαλινό τραπέζι. Αυγά από το κτήμα Κερκίνης, τουρσιά από την Κάτω Ροδανιά Αριδαίας, υπέροχα χειροποίητα ζυμαρικά από τα Χαλκάνικα Αχαΐας και πολλά τυριά, όπως φέτα από την Αρκαδία – η μαλακιά τους είναι εξαιρετική, μυζήθρα και γραβιέρα παλαιωμένη 2 χρόνια. Δοκιμάστε επίσης σύκα και συκομαίδα Κύμης και κυδωνόπαστο από το κτήμα Κυδωνιές λίγο έξω απο τη Θεσσαλονίκη.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με τα πασχαλινά εδέσματα;Τι πίνουμε με τα πασχαλινά εδέσματα;

Καταλαχού: Για άγρια σπαράγγια και φρέσκια μπίρα από τον Βόλο

Το μανάβικο–παντοπωλείο–καφέ Καταλαχού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Σκοπός του είναι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει όχι μόνο γεύση ή άρωμα, αλλά και αν το προϊόν έτυχε καλλιεργητικής φροντίδας που σεβάστηκε τη φύση και τον άνθρωπο. Εδώ θα βρείτε προϊόντα που δύσκολα συναντάμε αλλού. Ανθότυρο Κοντοχρήστος από τα Τζουμέρκα, γίδινο τυρί Παπαδόπουλου από το Ζερβοχώρι Παραμυθίας. Η φρέσκια μπίρα Πλάστιγγα που φέρνουν από τον Βόλο αυτές τις μέρες γίνεται ανάρπαστη. Το στραγγιστό γιαούρτι Παλαμά από την Καρδίτσα το προτείνουν για σπιτικό τζατζίκι. Φέρνουν ελιές από τη Λακωνία και το Αγρίνιο. Στο Καταλαχού βρίσκουμε επίσης ζαρζαβατικά από την Τροιζινία και άγρια σπαράγγια από τις Σέρρες. Για τα πασχαλινά ζυμώματα φέρνουν βιολογικά άλευρα από τις Βιοκαλλιέργιες Τρυγώνι στα Τρίκαλα και το Περιβόλι της Ειρήνης στην Πέλλα.

Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/ 210-36.13.851

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλαςΡουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλας

Troufa Deli: Λουκάνικα από τη Δράμα

Ένα φωτεινό, όμορφο deli κοντα στην Παναγίτσα στο Παλαιό Φάληρο άνοιξε πριν από έναν χρόνο ο Μπάμπης Σαγάνης. Για τις μέρες του Πάσχα ο Μπάμπης έχει φροντίσει να έχει προϊόντα ιδανικά για το πασχαλινό τραπέζι. Μανούρι Γρεβενών, παραδοσιακό πρόβειο κεφαλοτύρι από τα Γιάννενα, γραβιέρα με σκόρδο και βασιλικό από την Αρκαδία. Υπέροχα λουκάνικα βουβαλίσια απλά και χοιρινά πικάντικα από τη Δράμα Sary’s αλλά και τις χειροποίητες αλοιφές τους, όπως τυροκαυτερή και μελιτζανοσαλάτα, αλλά και η καραμανλίδικη σάλτσα Καππαδοκίας που σπάνια τη βρίσκεις στην Αθήνα.

Αχιλλέως 54, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.85.445

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών