ΕΞΟΔΟΣ

10 αγαπημένες ταβέρνες της Αθήνας και οι σπεσιαλιτέ τους

Kεφτεδάκια με ουζάτη σάλτσα, γαρδουμπάκι ή το «πιάτο του φτωχού»; Δέκα ταβέρνες και τα πιο σπέσιαλ πιάτα τους, αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

01.12.2023| Updated: 02.12.2023
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
10 αγαπημένες ταβέρνες της Αθήνας και οι σπεσιαλιτέ τους

Δεν λείπουν σχεδόν από καμία παραγγελία, είναι ιδιαίτερα –ή ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα– και έχουν φανατικούς. Είναι τα πιάτα σήμα-κατατεθέν των ταβερνών που αγαπάμε. Οι σπεσιαλιτέ. Ψητά, μαγειρευτά, σούπες-βάλσαμο, όλα περιποιημένα, μαστόρικα καμωμένα, αυτά είναι τα φαγητά που δεν πρέπει να χάσετε όποτε καθίσετε στα τραπέζια τους.

Στον Λελούδα για το πιάτο του φτωχού

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Πιάτο του φτωχού, ήτοι πατάτες τηγανισμένες στην εντέλεια, λουσμένες με σάλτσα κιμά και πασπαλισμένες σπάταλα με τριμμένη ξερή μυτζήθρα. Η συνταγή είναι από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά της αείμνηστης μαγείρισσας του Λελούδα, της Άννας Βούρου. Τον ίδιο κιμά που κάνουν για τις πατάτες τον σερβίρουν και με τα μακαρόνια. Λιχούδικο και χορταστικό φαΐ της θαλπωρής, που πηγαίνει πολύ με το φρέσκο ροζέ κρασί που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Λελούδας. Ν.Μ.

Λελούδας, Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός, Τ/210-34.64.167

Στον Ζάχο για ΤΟ μπιφτέκι

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Έχουν πάντα φρέσκο ψαράκι για τηγάνι –γαύρο, μαρίδα, μπακαλιαράκια-όνειρο, κουτσομούρα, μπαρμπουνάκι– όπως και καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες και καραβίδες, αν έχει η αγορά. Αλλά για το μπιφτέκι είναι που σχηματίζεται ουρά έξω από μαγαζί στα Καμίνια. Και όχι αδικαιολόγητα, καθώς εκτός από γενναία μερίδα, έχει μεγάλη νοστιμιά. Πρόκειται για ένα μισόκιλο μπιφτέκι με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά μισό-μισό. Το γεμίζουν με φέτα και πιπεριές κέρατο ή με γραβιέρα και το ψήνουν στα κάρβουνα με μεγάλη μαστοριά. Είναι μεγάλο και είναι δύσκολο να ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα και να διατηρηθεί ζουμερό. Τα φρέσκα ψάρια τα προμηθεύονται από δύο μαγαζιά στην αγορά του Πειραιά και στην ψαραγορά του Ρέντη, με τα οποία συνεργάζονται χρόνια ενώ τα κρέατα από τον χασάπη λίγο πιο κάτω. Μ.Π.

Το Καπηλειό του Ζάχου, Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325

Στον Κατσόγιαννο για κεφτεδάκια με σάλτσα ούζου

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Η ταβέρνα άνοιξε το 1932 αρχικά ως γαλακτοπωλείο. Ιδιοκτήτης ήταν ο Γρηγόρης Κατσόγιαννος. Έδινε γάλα, έφτιαχνε βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μουσταλευριά. Το γαλακτοπωλείο εξελίχθηκε σε μπακαλοταβέρνα και τελικά έγινε κανονική ταβέρνα. Το 2005 το πήρε η Ντόρα Σταυρίδου, που το αγάπησε και το έκανε δικό της από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να έχει μεγάλη ιστορία και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στον Κατσόγιαννο είναι το φαγητό. Όλα είναι νόστιμα, αλλά οι κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα με ούζο είναι όνειρο, ζουμεροί, νόστιμοι, συνοδεύονται δε από ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, που τις κόβει στο χέρι η Ντόρα. Μ.Π.

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου, Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/ 210-46.13.209

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο λαχταριστά smash burgers της ΑθήναςΤα πιο λαχταριστά smash burgers της Αθήνας

Στο κουτούκι του Μαραθωνίτη για παϊδάκια προβατίνας

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όταν θέλω να φάω παϊδάκια προβατίνας το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το κουτούκι του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι. Ένα αυθεντικό κουτούκι που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε ένα υπόγειο στο Μετς, ο Μαραθωνίτης θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία: ξύλινα κρασοβάρελα, τραπεζάκια, κόσμος να τσουγκρίζει ποτήρια, ρεμπέτικα στα ηχεία, καμιά φορά και λάιβ. Στον Μαραθωνίτη τα παϊδάκια προβατίνας, είναι εγγύηση, τέλεια ψημένα και πασπαλισμένα με μυρωδικά. Μ.Π.

Κουτούκι του Μαραθωνίτη, Βίνκελμαν 3, Μετς, Τ/210-70.17.404

Στο Τριφύλλι για κεφτέδες

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Πίσω από τη θύρα 13, κολλητά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού βρίσκεται το θρυλικό κουτούκι με το ζωγραφισμένο τριφύλλι στην είσοδο. Δεν είναι ανάγκη όμως να είσαι φίλαθλος της συγκεκριμένες ομάδας για να το εκτιμήσεις. Στα εξήντα χρόνια ιστορίας του–από τότε που ξεκίνησε βγάζοντας κρασί με τους πελάτες να φέρνουν μεζέδες σε ταπεράκι– έχει περάσει από εδώ όλη η Αθήνα, από εργάτες και διανοούμενους μέχρι δικηγόρους και καλλιτέχνες. Τα κεφτεδάκια, με μαλακό εσωτερικό και υπερ-τραγανό περίβλημα, έχουν πάντως φανατικούς. Ο χώρος είναι ζωντανό μουσείο που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Πέρα από τους διάσημους κεφτέδες, τα υπόλοιπα τέσσερα–πέντε φαγητά που μαγειρεύουν, όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα συκωτάκια λαδορίγανη, είναι και εκείνα πεντανόστιμα. Γ.Π.

Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, Τ/210- 64.46.585

Στον Κουτρούλη για γαρδουμπάκι

Ούτε ταμπέλα δεν έχει αυτή η ταβέρνα, στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στους Αμπελοκήπους, αλλά και μεσοβδόμαδα θα τη βρεις γεμάτη. Στο ίδιο σημείο από το 1949 ο Κουτρούλης σερβίρει τρυφερά χοιρινά μπριζολάκια και άλλα καλοφτιαγμένα, κλασικά ταβερνίσια. Η σπεσιαλιτέ όμως είναι το κοκκινιστό γαρδουμπάκι, με μπόλικο κρεμμύδι και σάλτσα για πολλές, πολλές βούτες. Και είναι πολύ καλό. Α.Σ.

Κουτρούλης, Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, Τ/ 210-69.13.542. 


Η Κυρά Ουρανία και τα μπιφτέκια της

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Πολλοί κάτοικοι της Ηλιούπολης έχουν μεγαλώσει με τα μπιφτεκάκια της κυράς Ουρανίας. Η μαγείρισσα μπορεί να έχει δώσει πια τη σκυτάλη στους διαδόχους αλλά εκείνοι συνεχίζουν να φτιάχνουν με φροντίδα την ίδια λαχταριστή σπεσιαλιτέ: μικρά, φουσκωτά μπιφτέκια, αφράτα, με τραγανή κρούστα και πατάτες κομμένες στο χέρι για συνοδεία. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη, Τ/210-99.14.896

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛευτέρης ο Πολίτης: Το σουβλάκι που ψηφίσαμε ομόφωνα ως το καλύτερο της πόληςΛευτέρης ο Πολίτης: Το σουβλάκι που ψηφίσαμε ομόφωνα ως το καλύτερο της πόλης

Στο Γίδι για το πρόβειο μπιφτέκι

Το ωραιότερο μπιφτέκι προβατίνας που κυκλοφορεί στην Αθήνα, χωρίς πολλά πολλά, δωρικό, σκέτο κρέας κομμένο με το μαχαίρι, και σερβιρισμένο σε ένα πιάτο μόνο του, straight, με λίγο χοντρό αλάτι. Στη χασαποταβέρνα της Μεταμόρφωσης αυτό το πιάτο που ψήνεται ιδεωδώς στα κάρβουνα, είναι στ’ αλήθεια ένα it item. Βάλτε το να κάνει παρέα με ροδοτηγανισμένες πατάτες, αληθινά νοστιμότατη μαρουλοσαλάτα, πρόβεια «φέτα» Άργους μαλακή, και μια ξηρή Μαυροδάφνη, και γίνατε. Ν.Μ.

Το Γίδι, Λεωφ. Τατοΐου 17,Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

Στα Γιουβετσάκια για τους λαχανοντολμάδες

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Και τα κεφτεδάκια τους είναι θαυμάσια, και το κοκορέτσι που το ψήνουν στον φούρνο και το κόβουν σε λεπτές φέτες και οι γίγαντες – κλασικοί και νοστιμότατοι. Αλλά τους λαχανοντολμάδες που φτιάχνει η Εύα Πασανικολάκη που είναι χρόνια στην κουζίνα, τους ξεχωρίζω. Καλοτυλιγμένοι, τροφαντοί, με βελούδινο, μια ιδέα ξινούτσικο αυγολέμονο. Άμα τους πετύχω δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους παραγγείλω. Α.Σ.

Ιθώμης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα, Τ/ 210-96.48.081

Στο Βραστό για το… βραστό

Ο κατάλογος είναι μακρύς σ’ αυτή την οικογενειακή ταβέρνα στη Ρεματιά Χαλανδρίου, η οποία πρωτοάνοιξε τις πόρτες της το μακρινό 1969 και σερβίρει ένα σωρό ψητά και μαγειρευτά. Αλλά το βραστό, μοσχαρόσουπα κλασική, με κρέας μαλακό, καρότο και πατάτες, που της έδωσε το όνομά της, δεν λείπει ποτέ. Είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα, κι από τα πιο ωραία τους πιάτα. Α.Σ.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην ΑθήναΟι πιο ωραίες μακαρονάδες που φάγαμε τελευταία στην Αθήνα

 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών