ΕΞΟΔΟΣ

Τα πιο λαχταριστά smash burgers της Αθήνας

Απλωμένα από το Χαλάνδρι μέχρι το κέντρο και τον Πειραιά, αυτά τα μαγαζιά φτιάχνουν τα «πατικωμένα» burger που λιγουρευόμαστε συνέχεια.

25.11.2023
Τα πιο λαχταριστά smash burgers της Αθήνας

Πριν από λίγα χρόνια η τάση ήταν τα burger-πύργοι – όσο πιο ψηλό το burger, με όσο πιο τροφαντό μπιφτέκι και όσο πιο πολλά υλικά, τόσο το καλύτερο. Μπορούν να έχουν και αυτά τη χάρη τους, ωστόσο η μετακίνηση προς τα, συνήθως, πιο λιτά, smash burger που τρώγονται και με το ένα χέρι ταιριάζει πιο πολύ στα γούστα μας. Το μπιφτέκι που πατικώνεται σε καυτή πλάκα ή σε μαντεμένιο σκεύος είναι το χαρακτηριστικό που τα διακρίνει από όλα τα άλλα. Λεπτό όπως βγαίνει, μπορεί να στερείται κάτι από το πολύ ζουμερό κέντρο που έχουν μπιφτέκια άλλου στυλ, ωστόσο κερδίζει σε καραμελωμένες, κριτσανιστές, ακανόνιστες άκρες. Από εκεί και πέρα, το smash είναι καμβάς και οι «καλλιτέχνες» του burger στην Αθήνα έχουν ιδέες που ανοίγουν την όρεξη.

Birdman & Ekiben: Η αμερικανιά η σωστή

Από τα πρώτα smash που εμφανίστηκαν στην πόλη και, σίγουρα, εκείνο που δημιούργησε και τροφοδότησε την τάση με τα πατικωμένα μπιφτέκια με τις καραμελωμένες άκρες. Η αρχή έγινε στο Birdman, όπου συνεχίζουν να σερβίρουν το signature smash, αλλά πλέον βρίσκουμε το εθιστικό burger και στο αδερφάκι του, το Ekiben, που κάνει καθημερινά διανομές κατ’ οίκον. Το αυθεντικά αμερικάνικο burger με την υπογραφή του Άρη Βεζενέ έχει φροντισμένες όλες αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: πολύ σωστό, μαλακό πατατόψωμο (χωρίς έντονες γεύσεις που να καπελώνουν το κρέας), δύο λεπτά μπιφτέκια με κρέας από αγελάδες ελευθέρας βοσκής (όσο λιπαρά χρειάζεται, με κριτσανιστές ακρούλες) και American cheese (τυρί περιωπής δεν το λες, αλλά λιώνει με ασύγκριτο τρόπο και, τελικά, είναι το πιο ταιριαστό τυρί του κόσμου για burger). Σπιτική, καπνιστή κέτσαπ, λεπτοκομμένο iceberg και επίσης ψιλοκομμένοι κύβοι κρεμμυδιού ολοκληρώνουν το απολαυστικό σύνολο που θυμίζει –με την καλύτερη δυνατή έννοια– γκουρμέ εκδοχή των McDonald’s. Γ.Π.

Birdman, Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800 & Ekiben, Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535

Comet: Μπέργκερ σε πατατόψωμο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ξεφύτρωσε από το πουθενά. Mας έκανε να οδηγήσουμε από το Νέο Φάληρο μέχρι τα Μελίσσια μόνο και μόνο για να δοκιμάσουμε το μπέργκερ τους. Και άξιζε! Δίπλα σε δοκιμασμένα και καταξιωμένα μπεργκεράδικα της πόλης κατάφερε να ξεχωρίσει στις δοκιμές που κάναμε. Στο Comet αντιλαμβάνονται πραγματικά τη νοστιμιά του street εδέσματος και τη μεταδίδουν μέσα από τις συνταγές τους. Δεν τσιγκουνεύονται τα υλικά και δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Χρησιμοποιούν potato bun, που είναι απαλό και αφράτο, ενώ κρατάει σφιχτά το εσωτερικό – μοσχαρίσιο κρέας από τη Θεσσαλία. Όλες τις σάλτσες τις κάνουν οι ίδιοι. Δεν θα αλλάζαμε τίποτα, εντάξει, ίσως μόνο την ένταση της μουσικής. Μ.Π.

Σωκράτους 3, Μελίσσια, Τ/210-70.01.407

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…Τα πιο μερακλίδικα σουβλάκια της Αθήνας: με προβατίνα, κοκορέτσι, φρυγαδέλι…

Jackie’s on fire: Chilli burger διαμάντι

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδώσει 19 ευρώ για ένα smash burger στην Αθήνα. Τόσο χρέωνουν το Chilli Burger με διπλό μπιφτέκι και τσίλι κον κάρνε στο μαγαζί. Δύσκολα μπορώ να πω ότι αξίζει τα λεφτά. Αν όμως βγάλω από την εξίσωση τη δυσανάλογη τιμή, μπορώ σίγουρα να πω ότι το μπέργκερ που δοκίμασα μου άρεσε πολύ. Το ψωμάκι μπριός ήταν μαλακό και αφράτο, το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας ψημένο στην εντέλεια, ζουμερό και γευστικό με ισορροπημένη λιπαρότητα, το τσίλι κον κάρνε πικάντικο και μαγειρεμένο από τους ίδιους. Το διπλό τυρί τσένταρ ήταν ωραία λιωμένο και οι πίκλες με το κρεμμύδι συμπλήρωναν ιδανικά το γευστικό αποτέλεσμα. Ο σεφ του μαγαζιού, Γιάννης Κοσμαδάκης, προτείνει και πιο οικονομικές εκδοχές του μπέργκερ εξίσου ενδιαφέρουσες. Μ.Π.

Λυκούργου 5Β, Χαλάνδρι, Τ/210-67.41.749

Good Dog: Το μπέργκερ του Mικρολίμανου

Ο Αριστείδης Χριστόπουλος, ιδιοκτήτης του μπεργκεράδικου στα σύνορα Καστέλας-Μικρολίμανου, είναι βέρος Πειραιώτης και για την ακρίβεια, όπως ο ίδιος λέει,Μικρολιμανιώτης. Στην περιοχή διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί φούρνο. Εκεί φτιάχνει τα ψωμάκια μπριός για τα μπέργκερ του Good Dog με δική του συνταγή. Έχει αρκετές επιλογές στο μενού, όλες στα φιλοσοφία του smash μπέργκερ. Τον μοσχαρίσιο κιμά για το μπιφτέκι τον προμηθεύονται από ένα γειτονικό κρεοπωλείο. Το ψήνουν προσεκτικά σε πλάκα και μόλις το πατήσουν με τη σπάτουλα βάζουν από πάνω το τυρί που σιγολιώνει. Στη συνέχεια το μπιφτέκι τοποθετείται ανάμεσα στα ψωμάκια, που ψήνονται και αυτά και στο τέλος μπαίνει η χειροποίητη σος πίκλας, η μουστάρδα και η κέτσαπ. Αυτή είναι η εκδοχή του απλού cheeseburger που προτιμώ. Βγαίνει σε δύο μεγέθη, XL και regular. Μ.Π.

Good Dog, Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 44, Πειραιάς, T/211-42.46.572

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτό παίζει να είναι το καλύτερο burger που θα φτιάξετε ποτέ (βίντεο)Αυτό παίζει να είναι το καλύτερο burger που θα φτιάξετε ποτέ (βίντεο)

Ortsag: τα μπέργκερ του Αλέξανδρου Τσιοτίνη

Το όνομα του μαγαζιού μας μπερδεύει λίγο -αναγραμματισμός του gastro- η γευση του όμως είναι straight. Στο νέο μπεργκεράδικο του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη τρώμε double smashed από μοσχαρίσιο κιμά, σε μαλακό ψωμάκι  με μαγιονέζα τηγανητού αυγού, καραμελωμένο κρεμμύδι, τσένταρ, ξεροψημένο μπέικον και iceberg. Έχει άλλες τρεις εκδοχές με brisket, ψάρι και ένα χορτοφαγικό που θα δοκιμάσω σίγουρα στην επόμενη μου επίσκεψη. Πολύ ωραίο και το συνοδευτικό μπρόκολο με sour cherries, καβουρδισμένα αμύγδαλα, blue cheese και pesto μπρόκολο.

Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός, Τ/ 210-34.12.658

Smash’n Bun: Street Κολωνάκι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smash’n Bun (@smashnbun)

Τα ίδια αγαπημένα έχω από τότε που πρωτοάνοιξε αυτό το μπεργκεράδικο στην Πατριάρχου Ιωακείμ, με τον σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου να υπογράφει το μενού, χειροποίητα πατατόψωμα και μπιφτέκια που φτιάχνονται με κιμά από μοσχάρι 40ήμερης ωρίμασης, τα οποία παρότι πατικώνονται στην πλάκα και με μια ειδική πρέσα και ξεροψήνονται γύρω γύρω, κρατάνε ένα ζουμερό κομμάτι στο εσωτερικό τους. Το ένα είναι το Butter, με βούτυρο σε ζύμωση, βιολογικό τσένταρ και πολύ λεπτοκομμένες πίκλες αγγουριού – με αυτόν το σχετικά λιτό συνδυασμό το νιώθεις περισσότερο το κρέας. Το άλλο είναι το Moldo. Όταν θέλω κάτι λίγο πιο πληθωρικό, εκεί στρέφομαι. Σ’ αυτή την περίπτωση πάνω στο μπιφτέκι, που έχει το ίδιο τσένταρ για παρέα, απλώνουν ένα στρωματάκι από κρεμώδη μανιτάρια αρωματισμένα (ελαφρά) με τρούφα και μαγιονέζα με ψητό σκόρδο. Αντί για πατάτες παίρνω γλυκοπατάτες. Και μια από τις ελληνικές craft μπίρες που έχουν στο ψυγείο. Α.Σ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTokΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTok

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Street food

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών