ΕΞΟΔΟΣ

Γιορτή της Mητέρας: 10 μαγαζιά για brunch με τη μαμά

Αυτή η Κυριακή είναι μια καλή ευκαιρία να βγείτε παρέα για κρουασάν, αυγά, pancakes κι άλλες νοστιμιές στη λιακάδα.

06.05.2022| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Γιορτή της Mητέρας: 10 μαγαζιά για brunch με τη μαμά

Είναι μια μέρα-υπενθύμιση της σημασίας των μαμάδων −τι θα κάναμε χωρίς αυτές;− οπότε σας προτείνουμε να πάρετε τη δική σας αλά μπρατσέτα και να την βγάλετε για brunch, να την κανακέψετε, να τη χαρείτε λίγο παραπάνω. Να πιείτε παρέα έναν ωραίο καφέ ή έναν φρέσκο χυμό, δοκιμάζοντας πιάτα πιο πρωινά ή πιο μεσημεριανά, αλμυρά και γλυκά, να τα πείτε, να χαρείτε την ανεμελιά της Κυριακής, είτε κοντά στη γειτονιά σας είτε λίγο πιο μακριά. Εμείς σας προτείνουμε για τη Γιορτή της Μητέρας διάφορα στέκια που κινούνται ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στη διάθεση και τα γούστα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;Πού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;

1 Αrtisanal Lounge & Gardens

Tώρα με τις ανοιξιάτικες καλοκαιρίες, ο κήπος, που είναι γεμάτος δέντρα και τα λουλούδια είναι χάρμα. Κι οι γεύσεις όμως του γνωστού σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, βασισμένες σε καλοδιαλεγμένα υλικά από διάφορες γωνιές της χώρας, δεν πάνε πίσω: κις με σπανάκι και άγρια χόρτα, χωριάτικα τηγανητά αυγά με μεσσηνιακές τηγανητές πατάτες και παλαιωμένο ανθότυρο, αυγόφετα με μπριός κρέμα αβοκάντο με κολοκύθι και σταμνοτύρι.... Μην παραλείψετε το πεϊνιρλί Δροσιάς με την αφράτη ζύμη, κασέρι, μοσχαρίσιο καβαλιώτικο παστουρμά της οικογένειας Ατλαμαζόγλου και φρέσκο βούτυρο και τους προζυμένιους λουκουμάδες, με γέμιση κρέμας πατισερί βανίλιας, καραμελωμένα μήλα και καραμέλα βουτύρου.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά 210-80.86.111 Google Map

2 Mr. Fox

Το αφράτο, καραμελωμένο τσουρέκι με ψητό μήλο, κρέμα βανίλιας, κανέλα και αμύγδαλα μαζί με τα κλασικά αμερικάνικα πάνκεϊκ με βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, καρύδια και φράουλες είναι από τα αγαπημένα μας εδώ. Και το morning bread, πάντως αξίζει την προσοχή σας. Είναι ένα σπιτικό ζυμαράκι, ψημένο σε ξυλόφουρνο, είτε με χτυπητά αυγά και τσορίθο είτε με αυγά ποσέ σε μια εναλλακτική εκδοχή των eggs Βenedict. Στο καλαίσθητο στέκι της Γλυφάδας, που λειτουργεί σε καθημερινή βάση από το πρωί, ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς έχει συνθέσει ένα μενού για brunch με ωραίες ιδέες, που μπορείτε να το χαρείτε κι έξω στη βεράντα κι ο επικεφαλής της πολύ δημιουργικής ομάδας του μπαρ, Πάνος Κανατσούλης, έχει προσθέσει Bloody Mary, κλασικό αλλά και σε παραλλαγές με τζιν ή τεκίλα αντί για βότκα κι άλλα κοκτέιλ που του ταιριάζουν.

Λαοδίκης 38, Γλυφάδα 210-89.81.654 Google Map

3 Τhe Makers

Θα πιείτε τον καφέ σας, έναν φρέσκο χυμό ή ένα smoothie στον μεγάλο μοντέρνο πάγκο μέσα ή έξω στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, παρατηρώντας το πήγαινε-έλα της Πραξιτέλους, θα χαζέψετε όμως και τις βαμβακερές ποδιές, τα σουπλά και τις πετσέτες που φτιάχνονται στο ραφείο του υπογείου και στη συνέχεια μοιράζονται στις κρεμάστρες και στα ράφια. Το γευστικό hit του concept store της Πραξιτέλους είναι οι αφράτες βάφλες που φτιάχνονται με κεφίρ και ανθόγαλο σε διάφορες αλμυρές και γλυκές εκδοχές, στον κατάλογο όμως θα βρείτε πολλά ακόμη: μπολ με γιαούρτι, γκρανόλα και μύρτιλα, ομελέτες και αυγά ποσέ, pancakes με ρικότα και σιρόπι σφενδάμου, σάντουιτς και πίτσα, κέικ και φοντάν σοκολάτας είναι μερικές ακόμη από τις προτάσεις του.

Πραξιτέλους 37, Αθήνα 210-33.11.372 Google Map

4 Vibo Bistrot

Στο μικρό χαριτωμένο μπιστρό με τις καμπυλωτές τζαμαρίες που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ορέξεις του καιρού είναι ωραία το βράδυ για κρασί και τσιμπολόγημα και το πρωί, όμως, του πάει πολύ. Από το πρωινό-μεσημεριανό που υπογράφει ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης αξίζει να δοκιμάσετε τα αυγά στην κοκοτιέρα που φτάνουν στο τραπέζι καλοφτιαγμένα, με τριμμένη ντομάτα, γλυκιά γραβιέρα, πίκλα δεντρολίβανου, την στραπατσάδα με bresaola, το croque madame και τα μπριος με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι, κάππαρη και μιζούνα. Οι συνδημιουργοί του Vibo, Νίκος Σκρέμπος και Δημήτρης Μπενάκης έχουν φροντίσει ιδιαίτερα το κομμάτι του καφέ αναθέτοντας στον γκουρού του είδους Στέφανο Δωματιώτη να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την εταιρεία Taf, ένα ξεχωριστό blend με πλούσια γεύση και έντονα αρώματα.

Γρηγ. Λαμπράκη 16, Γλυφάδα 210-89.48.202 Google Map

5 Teras

Η πλακόστρωτη αυλή του νεοκλασικού του '30 με τις συκιές, που συνδυάζει αύρα παλιάς Αθήνας, φρεσκάδα και μια ωραία ανεμελιά αγαπήθηκε από την πρώτη μέρα. Βρείτε τη γωνιά σας δίπλα στις φυλλωσιές, και διαλέξτε ό,τι σας γυαλίσει από τον κατάλογο, αυγά ποσέ με σοταρισμένο σπανάκι και σάλτσα ολαντέζ σε σταρένιο ψωμί, ομελέτα με κατσικίσιο τυρί και bagel με παστράμι, χειροποίητη μαγιονέζα και τουρσί, vegan scramble με αβοκάντο, φαγόπυρο, ντοματίνια, σπανάκι και πολύσπορο ψωμί, σταρένιο ζυμωτό ψωμί με βιολογικό βούτυρο φυστικιού, μπανάνα, φρούτα του δάσους, βιολογική καρύδα και βιολογικό σιρόπι αγαύης... Αξίζει να πούμε ότι προμηθεύονται τα ψωμιά τους από το Kora, στο Κολωνάκι.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος 211-41.80.653 Google Map

6 Αvit

Αυτό το χαλαρό, vegan καφέ-εστιατόριο πoυ δίνει έμφαση στο χειροποίητο μαζεύει κόσμο με διάφορες διατροφικές προτιμήσεις. Θα διαλέξετε ανάμεσα σε μπισκότα, χειροποίητο προζυμένιο ψωμί με μαρμελάδα και βούτυρο, μπανανόψωμο, αφράτο chocolate twist με ζύμη κρουασάν και πικρή σοκολάτα – όλα ετοιμάζονται στην κουζίνα τους δίχως ζωικά προϊόντα. Το γιαούρτι που φτιάχνουν με αλεσμένα κάσιους έρχεται σε ένα μεγάλο μπολ παρέα με φρούτα και ωραιότατη χειροποίητη γκρανόλα χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι. Και μετά είναι το avocado toast με vegan μπέικον και τα χορταστικά μπέργκερ, όπως το Jack n’ shroom cheesesteak με μαριναρισμένο και γενναία καρυκευμένο jackfruit, μανιτάρια, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού. Τα εθιστικά τρουφάκια με φυστικοβούτυρο και κόκκινο κρασί είναι ό,τι πρέπει για γλυκό κλείσιμο.

Μαραγκού 19,  Γλυφάδα 210-8949381 Google Map

7 Mystic

Πολλά χωράνε σ’ αυτό το κτίριο του 1900 που στέγαζε άλλοτε την ταβέρνα του Μεγαρίτη. Έχει ιδέες για όλες τις ώρες και τις διαθέσεις: γλυκοπωλείο κάτω, όμορφες σάλες στο ενδιάμεσο, όπου μπορείς να δοκιμάσεις τις ιδιαίτερες πίτσες τους με αλεύρι κάνναβης και τα ζυμαρικά και μια μεγάλη  ταράτσα, με φυτά και ένα μπαρ-ανακατασκευασμένο περίπτερο του '50 όπου κρέμονται εφημερίδες και περιοδικά της εποχής κι είναι ό,τι πρέπει για brunch στη λιακάδα. Στο μενού σας περιμένουν smoothies, όπως το Cannabis Calm με γιαούρτι καρύδας, χουρμάδες, αμυγδαλοβούτυρο, λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, κανέλα και γάλα καρύδας, πουτίγκα chia, καγιανάς με τόφου και ντομάτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ομελέτα με βιολογικά αυγά, vegan ομελέτα από ρεβυθάλευρο, και μη παραλείψετε και το burger – υπάρχει και σε vegan παραλλαγή με κιμά Beyond Μeat.

Φερεκύδου 2, Καλλιμάρμαρο 210-95.92.092 Google Map

8 Marmelada Concept

Ο εξωτερικός χώρος του μικρού καφέ με τη ροζ πρόσοψη, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού του Ταύρου, χαλαρός και πράσινος, είναι ωραίο σημείο να χαρεί κανείς την ανοιξιάτικη λιακάδα. Ιδίως την Κυριακή που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κινείται λίγο... στο ρελαντί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ενέργεια. Εδώ το brunch έχει υγιεινή προσέγγιση και βασίζεται σε ελληνικά υλικά από διάφορα σημεία της χώρας. 'Εχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο croque madame με ψωμί σίκαλης και χειροποίητη μπεσαμέλ, στο vegetarian πιτόψωμο με τη μοτσαρέλα και το χειροποίητο πέστο, τον καγιανά και το burger με χειροποίητο ψωμάκι, ψητό φιλέτο κοτόπουλου Πίνδου, μαρμελάδα chili, μαγιονέζα παρασκευής τους και πίκλα, το οποίο συνοδεύεται από γλυκοπατάτες φούρνου - τηγάνι στην κουζίνα δεν βάζουν. Για το τέλος, τσιζκέικ με κατίκι Δομοκού, πετιμέζι και αποξηραμένο σύκο.

Π. Τσαλδάρη 129, Καλλιθέα 211-01.32.560 Google Map

9 New Hotel

Σε ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που καθιέρωσαν το brunch στην Αθήνα, το πλούσιο πρωινό-μεσημεριανό σερβίρεται στο New Art Lounge, σε μια πολύ όμορφη βεράντα που βλέπει στο λόφο του Λυκαβηττού. Είναι ένα πολύ όμορφο σημείο να χαρείτε την ηλιόλουστη πόλη από τα ψηλά. Τα Σαββατοκύριακα, εκτός από τα οργανικά σπιτικά αρτοσκευάσματα, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης προτείνει αυγά κάθε λογής, από Benedict και Norwegian μέγρι καγιανά και αυγά τηγανητά με στάκα, πληθωρικά μπέργκερς, αφράτα pancakes, κραμπλ μήλου, ντόνατ κι άλλα πολλά. Μπορείτε να πιείτε καφέ, χυμό ή ένα Bloody Mary, κλασικό ή χωρίς αλκοόλ. Σημειώστε ότι χρειάζεται απαραιτήτως κράτηση.

Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου) 210-32.73.170 Google Map

10 Kοbra

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς αποφασίζει να ετοιμάσει brunch, δεν ακολουθεί την πεπετημένη. Προτιμά την οδό που ακολουθεί και στα υπόλοιπα πιάτα του ιδιαίτερου αυτού μαγαζιού του κέντρου, που είναι ασυνήθιστα και κοσμογυρισμένα. Προτείνει λοιπόν ένα «Kobra dam» με μπεσαμέλ, καπνιστό τυρί, προσούτο και τηγανητό αυγό και French toast cheesecake με κόκκινα φρούτα και καραμελωμένα φιστίκια, αλλά και πληθωρικά breakfast tacos με scrambled eggs, πικάντικο λουκάνικο και σάλτσα ολαντέζ, και δύο sando – egg mayo και πολύ καλό tuna mayo. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι από τη γλυκιά πλευρά του καταλόγου, πάρτε τα dorayaki, ιαπωνικά pancakes γεμιστά με κρέμα από τσάι, πάστα γλυκού φασολιού και φρέσκα φρούτα.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια 210-36.38.134 Google Map

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών