ΕΞΟΔΟΣ

Απεριτίφ: Εδώ το Παγκράτι πίνει spritz κάτω απ’ τον πλάτανο

Η ολοκαίνουργια spritzeria εστιάζει στην αγαπημένη ιταλική συνήθεια του απεριτίβο σερβίροντας ελαφριά ποτά και ωραίες «μπουκίτσες» στη δροσιά ενός μεγάλου πλάτανου.

13.07.2022
Απεριτίφ: Εδώ το Παγκράτι πίνει spritz κάτω απ’ τον πλάτανο

Γωνιακό, αεράτο, με ατού τον μεγάλο πλάτανο στη σκιά του οποίου απλώνει τα τραπέζια του, το Απεριτίφ είναι η νέα spritzeria που μόλις άνοιξε στο Παγκράτι. Πέρα από την αναζωογονητική δροσιά του σημείου, ακολουθώντας την αγαπημένη ιταλική συνήθεια του απεριτίβο προσφέρει ελαφριά ποτά, με έμφαση στις διάφορες εκδοχές του spritz, και ωραίες συνοδευτικές μπουκίτσες με καλές πρώτες ύλες. Η χαλαρή ατμόσφαιρα σ’ αυτό το πιο ήσυχο κομμάτι του Παγκρατίου συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη χαρά του απογευματινού ποτού.

Οι περιμετρικοί πάγκοι με τα ψηλά σκαμπό και τα λίγα τραπέζια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο της Δικαιάρχου (λίγα βήματα από το επίσης καινούργιο Φίλινγκς) είναι ουσιαστικά ο χώρος του Απεριτίφ. Το μικρούλι εσωτερικό του καταλαμβάνει κυρίως το μπαρ και η δράση μεταφέρεται έξω. «Μας αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι και ενθουσιαστήκαμε όταν ανακαλύψαμε τυχαία το σημείο με τον πλάτανο» λέει ο Κίμωνας που μαζί με τους παιδικούς του φίλους Κωνσταντίνο και Δημήτρη έστησαν το μπαρ. «Ελαφριά ποτά που μπορεί να απολαύσει κανείς νωρίτερα το απόγευμα, πριν πάει σπίτι για φαγητό και ξεκούραση ή προτού συνεχίζει κάπου αλλού την βραδιά του. Σε αυτά θέλαμε να εστιάσουμε» συμπληρώνει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην ΑθήναΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Στον κατάλογο που σχεδίασε ο bartender Νίκος Τριανταφύλλου (Noema, Scorpios) και εκτελεί ο Κωνσταντίνος Ντίκας βρίσκουμε εννέα απεριτίβο κοκτέιλ. Τα κλασικά spritz είναι εδώ μαζί με πιο ασυνήθιστες εκδοχές όπως το λεμονάτο Bianco με λευκό bitter, το Hugo με λικέρ αφροξυλιάς, προσέκο και σόδα ή το ισορροπημένο Mediterraneo με λικέρ μαστίχας, κουμκουάτ και περγαμόντου που συνοδεύεται επίσης από προσέκο και σόδα. Ενδιαφέρον έχει και ο συνδυασμός του λικέρ καφέ με λικέρ κερασιού και τόνικ στο Spritz al caffe. Ένα κλασικό Negroni και πέντε παραλλαγές του, με βάσεις όπως το σάκε ή το μεσκάλ στη θέση του τζιν, συμπληρώνουν τον κατάλογο των κοκτέιλ.

Επειδή απεριτίβο χωρίς τσιμπολόγημα δεν γίνεται, τα «τσικέτι» δηλαδή οι συνοδευτικές μπουκιές, δεν λείπουν από το μενού. Προς το παρόν προσφέρουν απλά πράγματα, ωραίους συνδυασμούς με προσεγμένες πρώτες ύλες που σερβίρονται πάνω σε ψωμιά. Τα τελευταία τα προμηθεύονται από το Τρομερό Παιδί, τα αλλαντικά όπως το προσούτο 9μηνης ωρίμανσης έρχονται από το delicatessen του Benito στη Γλυφάδα ενώ τα τυριά τους είναι από τον έμπειρο Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγωτά με γεύση ελληνικού καλοκαιριού: Ροδάκινο, σύκο ή αμυγδαλωτό;Παγωτά με γεύση ελληνικού καλοκαιριού: Ροδάκινο, σύκο ή αμυγδαλωτό;

Ανάμεσα στους συνδυασμούς που θα εναλλάσσονται δοκιμάσαμε: λευκό ταραμά με καπνιστό τόνο και πούδρα πορτοκαλιού, ανθότυρο Μήλου με μορταδέλα και κάππαρη γιαχνί και κατσικίσιο τυρί με προσούτο και γλυκοκαυτερή πιπεριά Φλωρίνης -όλα πάνω σε ψωμάκια. Με έμπνευση από τη Βενετία, στα σχέδια της ομάδας του Απεριτίφ είναι να εντάξουν και έναν ανοιχτό μπουφέ στη λειτουργία του μαγαζιού ώστε να μπορεί κανείς με ένα μικρό αντίτιμο να δοκιμάσει όσα τσικέτι θέλει χωρίς σταματημό.

Το Απεριτίφ λειτουργεί και τα πρωινά προσφέροντας καφέ από την Wise Cup και λίγα σάντουιτς με υλικά από τους ίδιους ποιοτικούς προμηθευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρεςΣε αυτές τις «καντίνες» της Αθήνας αράζεις με τις ώρες

Απεριτίφ

Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι
  • Τηλέφωνο: 210-75.25.398
  • Ωράριο: Καθημερινά: 09:00-23:30
  • Κόστος: 7-15 ευρώ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μπαρ

Αθήνα

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών