ΜΑΓΑΖΙΑ

Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Πειραιάς

Αν κάτι θετικό βγήκε από τον κατ’οίκον περιορισμό, είναι το ότι επιστρέψαμε στα μικρά καταστήματα τροφίμων, εκεί όπου μας απευθύνονται με το μικρό μας όνομα.

30.04.2020| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Πειραιάς

Ακολουθούμε τη συντάκτρια του «Γ» Χριστίνα Τζιάλλα στα ψώνια της στον Πειραιά και σημειώνουμε νόστιμες διευθύνσεις.

Μένω στο βάθος του Πειραιά, πιο πέρα δεν πάει. Διασχίζεις την Ηρώων Πολυτεχνείου με τα –κλειστά πλέον– εμπορικά καταστήματα, περνάς μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της πόλης, φτάνεις Τερψιθέα και Βρυώνη, και έπειτα με μια λοξοτιμονιά μπαίνεις στην ανηφοριά της λεωφόρου Χατζηκυριακού και φτάνεις ντουγρού στη Σχολή Δοκίμων, που την καταπίνει σαν ανοιχτό στόμα. Εδώ οι παραστρατημένοι κάνουν αναστροφή και επιστρέφουν, ψάχνοντας δίοδο προς το λιμάνι ή προς την Πειραϊκή. Πριν κλείσουν τα εστιατόρια, όμως, θα έφταναν επί τούτω μέχρι εδώ για τα δύο τρία ωραία ψαροταβερνάκια της περιοχής, όπως η Μαργαρώ, ο Γιάννης, το Υπερωκεάνειον.

Πέραν αυτών, το Χατζηκυριάκειο είναι μια κατεξοχήν οικιστική περιοχή, χωρίς σπουδαίες επιλογές εξόδου, αλλά ούτε και αγορών, θα συμπληρώσω. Είναι μάλλον αδικημένη από αυτή την άποψη. Ίσως η εγγύτητά της στο κέντρο του Πειραιά να έχει αποθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού οι μαγαζάτορες προτιμούν άλλες γειτονιές με περισσότερη κίνηση. Μια καλή κάβα ευτυχώς τη διαθέτουμε, την Cava Halari, και έτσι δεν ξεμένουμε από κρασί, αλλά και από ωραία αναψυκτικά, όπως η pink grapefruit soda και η ginger ale των 3 Cents. Για μεγαλύτερη επιλογή, όμως, σε κρασιά και αποστάγματα θα πάω στο κεντρικό κατάστημά τους στη Μαρίνα Ζέας, για να πάρω και θαλασσινό αέρα. Το πιο καλό κοντινό μπακάλικο είναι στην Τερψιθέα (πας και με τα πόδια, για άσκηση), ο Λεβόν Τσερτσιάν, με ωραία αλλαντικά και τυριά μικρών Ελλήνων παραγωγών, αλλά και ορισμένα διαλεχτά ξένα. Μικρό, αλλά περιεκτικό κατάστημα. Κάθε Τετάρτη, στην Κλεισόβης, στο μεγάλο πεζοδρόμιο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, στήνεται η βιολογική λαϊκή του Πειραιά. Ψωνίζω πάντα ξινά από τον πάγκο ενός Ποριώτη, φρούτα, λαχανικά και ωραία χόρτα από το Αγρόκτημα Διαμάντη και κοτόπουλα «Πουλ Πουλ» από τα Βιολογικά Αγροκτήματα Σπάρτης. Σου φέρνουν και αυγά, κατόπιν παραγγελίας.

Αν έχω όρεξη για περπάτημα, ανεβαίνω προς Καλλίπολη. Πυκνοκατοικημένη περιοχή, η Κυψέλη του Πειραιά, έχει περισσότερες επιλογές. Από τον πολύ καλό φούρνο του Έξαρχου θα δοκιμάσω κάθε φορά κι άλλο ψωμί και θα στοκάρω κουλουράκια καρότου, τα αγαπημένα μου. Όταν θέλω γλυκό, θα πάρω είτε γαλακτομπούρεκο από τον Μαστρονικόλα είτε «τιγράκια», κάτι μικρά κέικ καρυδιού με σοκολάτα, από τη Σοκολάτα στη Σαχτούρη ή, αν κατέβω στο κέντρο, τα τροφαντά μακαρόν, γεμιστά με κρέμα ή κρέμα σοκολάτα, του Τσίρου – έχει και τα κλασικά γαλλικά μακαρόν, αλλά αυτά είναι το κάτι άλλο. Στην αγορά του Πειραιά, βρίσκω κι άλλα χίλια δυο. Αλλαντικά στου Μιράν (το υποκατάστημα του γνωστού αθηναϊκού αλλαντοπωλείου), φέτα μαλακή σαν βούτυρο στα Τυροκομικά της Χήρας, ψάρι στην Πάρο, το καλό ψαράδικο πλησίον της κεντρικής αγοράς και του ηλεκτρικού σταθμού, που πλέον κάνει και ντελίβερι.

Επιστρέφοντας από τον δρόμο του λιμανιού προς τον Άγιο Νικόλα, έχουν ανοίξει δύο τρία καλά καταστήματα με speciality καφέδες. Σήμερα θα σταματήσω στο Cultivos, για το σπέσιαλ χαρμάνι για καφέ φίλτρου αργής εκχύλισης. Κάνουν και ντελίβερι. Ντελίβερι κάνει και ο Στέλιος, το πολύ καλό κρεοπωλείο της Καστέλλας, από όπου ψωνίζουμε ανελλιπώς κρέας, παρότι δεν είναι στη γειτονιά μας. Εκλεκτά ελληνικά κρέατα, όλα πολύ περιποιημένα, και απίστευτη φροντίδα για τον πελάτη.

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Cava Halari Λεωφ. Χατζηκυριακού 75-77, Χατζηκυριάκειο, Πειραιά, 210-41.84.000 • Ακτή Μουτσοπούλου 74, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210-41.84.817, 210-45.29.766-7, www.cavahalari.gr

Λεβόν Τσερτσιάν Ηρώων Πολυτεχνείου 80 & Φιλελλήνων 20, Τερψιθέα, Πειραιάς, 210-45.22.015

Έξαρχος Φιλικής Εταιρείας 29, Καλλίπολη, Πειραιάς, 210-45.12.358

Μαστρονικόλας Καρπάθου 74, Καλλίπολη, 210-45.23.378 • Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 210-41.23.783

Σοκολάτα Σαχτούρη 90, Καλλίπολη, Πειραιάς, 210-45.31.703

Ζαχαροπλαστείο Τσίρου Ηρώων Πολυτεχνείου 31, κέντρο Πειραιά, 210-41.000.88

Μιράν Τσαμαδού 2, κεντρική αγορά Πειραιά, 210-41.21.766

Τυροκομικά της Χήρας Αριστείδου 25, κεντρική αγορά Πειραιά, 210-41.70.449

Ιχθυοπωλείο η Πάρος Ναυαρίνου 8, Πειραιάς (πλησίον ηλεκτρικού σταθμού), 210-41.24.741

Cultivos Ακτή Μιαούλη 33, Πειραιάς, 210-42.92.100, cultivoscoffee.gr

Κρεοπωλείο ο Στέλιος Λεωφ. Αλέξανδρου Παπαναστασίου 37, Καστέλλα, Πειραιάς, 210-41.20.066

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Διάφορα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών