ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λιβανέζικη πρωινή γιορτή στον κήπο του 6 d.o.g.s.

Πλούσιες γεύσεις, φρεσκάδα και πολλές χορτοφαγικές επιλογές στο λιβανέζικης επιρροής brunch του Αλέξανδρου Hassan Kassem.

29.06.2021| Updated: 06.10.2021
Λιβανέζικη πρωινή γιορτή στον κήπο του 6 d.o.g.s.

Ένα ολόκληρο λοφάκι από φρέσκο δυόσμο, γιαούρτι με λάδι και ζάταρ, αυγά βραστά, προζυμένιο ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα σύκο, flatbreads, ταχίνι μαζί με μελάσα από σταφύλι και μερικά ακόμα μπολάκια με φρέσκα και ζωηρά υλικά που μπορείς να φας με ό,τι σειρά και σε όποιον συνδυασμό θέλεις – αυτή είναι η πιατέλα με το όνομα Beirut Breakfast που σερβίρει ο Ελληνολιβανέζος σεφ Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem στον κήπο του 6 d.o.g.s., καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα (το βράδυ, η κουζίνα του 6 d.o.g.s. αλλάζει πρόσημο και την σκυτάλη παίρνει το ταϊλανδέζικο Dara Thai).

Η πιατέλα Beirut Breakfast περιλαμβάνει διάφορα πιάτα που μπορείς να φας με ό,τι σειρά θέλεις: γιαούρτι με λάδι και ζάταρ, αυγά βραστά, flatbreads, ταχίνι με μελάσα από σταφύλι κ.ά.

«Το λιβανέζικο πρωινό είναι της υπερβολής. Θα σου βγάλουνε τα πάντα να φας. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τον δίσκο μας στον οποίο όλα πηγαίνουν με όλα» μας λέει ο σεφ. Με καταγωγή από την Κοιλάδα Μπεκά, στα σύνορα με τη Συρία, ο Fahd μεγάλωσε στην Ελλάδα αλλά σπούδασε στη Βυρητό («η καλύτερη φοιτητική ζωή ever!») και μας μιλάει για τη νυχτερινή ζωή, το απίστευτο φαγητό και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων – εκεί και παντού- που μαθαίνουν να προχωρούν ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι εναντίον τους. Αν το όνομά του σας ακούγεται οικείο είναι γιατί μπορεί να έχετε δοκιμάσει το burger του με τους Guerilla Chefs σε κάποιο pop up φεστιβάλ της Αθήνας ή να το θυμάστε από το ιδιαίτερο πρότζεκτ Tip The Chef. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος εκφράζει περισσότερο τις λιβανέζικες επιρροές του.

Τι θα φάτε

Εδώ δεν έχει avocado toast. Έχει τραγανό πλιγούρι, λάιμ, γεύσεις από κόλιανδρο και κύμινο, σιγομαγειρεμένες σάλτσες ντομάτας με μελάτα αυγά, πετιμέζια, δροσιστικό γιαούρτι, πίκλες πασπαλισμένες με σουμάκ και απρόσμενα πολλές χορτοφαγικές επιλογές.

Στο shawarma μανιταριών τα μανιτάρια ψήνονται έτσι ώστε να αποκτήσουν κρεατένια υφή και μπαίνουν σε τορτίγιες μαζί με ταρατόρ (ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο), μαϊντανό και λεπτοκομμένα κρεμμύδια πίκλα με σουμάκ και ντομάτα, ενώ η σαλάτα με ρεβύθια, πλιγούρι, πέστο ρόκας, ψητή μελιτζάνα, ψητό παντζάρι, ταχίνι, μελάσα ροδιού, ντομάτα, κολοκυθάκι και baby ρόκα είναι παραπάνω από χορταστική.

Με καταγωγή από την Κοιλάδα Μπεκά, στα σύνορα με τη Συρία, ο σεφ Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem μεγάλωσε στην Ελλάδα αλλά σπούδασε στη Βυρητό.

Τα αρωματικά και τραγανά λιβανέζικα κεφτεδάκια kibbeh του Fahd είναι vegan, με πατάτα, μπεσαμέλ και κρούστα από πλιγούρι, ενώ υπάρχει και εκδοχή με αρνί.

Kάθε περιοχή του Λιβάνου έχει και το δικό της kibbeh, έναν μεζέ που φτιάχνεται συνήθως με βάση τον κιμά, τα κρεμμύδια και το πλιγούρι. Για τα δικά του αρωματικά και τραγανά kibbeh ο Fahd συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία και έμπνευση από τα ολλανδικά bitterballen («κεφτεδάκια» γεμιστά με κρέας και μπεσαμέλ). Στην χορτοφαγική τους εκδοχή οι κροκέτες που σερβίρονται στον κήπο του 6 d.o.g.s. έχουν πατάτα, κουκουνάρι, κράνμπερι, μαϊντανό, μπεσαμέλ και απολαυστική κρούστα από πλιγούρι και panko ενώ υπάρχει και επιλογή με αρνί. Υπάρχουν επίσης κεμπάπ φακής και μια σακσούκα που έρχεται και με tofu scramble, αν το προτιμάτε από τα αυγά. «Έφτιαξα χορτοφαγικά πιάτα έχοντας στο μυαλό μου κάποιον που τρώει κρέας. Να μπορεί να τρώει χωρίς να αισθάνεται ότι του λείπει κάτι και να το ευχαριστηθεί» εξηγεί ο σεφ.

Το λαχματζούν, η πουτίγκα ρυζιού και φακής που συνοδεύεται από καλοκαιρινή σαλάτα και τραγανό κρεμμύδι, το αρνίσιο μπέργκερ με καυτερή σος ψητής ντομάτας και οι batata hara -καυτερές, σκορδάτες και λεμονάτες τηγανητές πατάτες- αξίζουν επίσης δοκιμή.

Το λιβανέζικο πρωινό είναι πιο ωραίο όταν μοιράζεται γι’ αυτό σας προτείνουμε να πάτε με παρέα.

six d.o.g.s

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
  • Τηλέφωνο: 210-32.10.510
  • Ωράριο: Λειτουργεί καθημερινά: 10:00-17:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών