Ένα αστικό καφενείο με κλασικά στοιχεία και σύγχρονη αντίληψη: έτσι μας συστήθηκε πριν από πέντε περίπου χρόνια το Σερσέ λα Φαμ. Στη γωνία της Μητροπόλεως με την Πετράκη, σχεδόν απέναντι από τη Μητρόπολη -σημείο με πολλή κίνηση αλλά αεράτο, με ανοιχτωσιά- άπλωσε τα τραπέζια του και μαζί με το διπλανό wine bar Heteroclito δημιούργησαν μια ζωηρή πιάτσα. Σταδιακά αυτή επεκτάθηκε και η μικρή οδός που κάποτε φιλοξενούσε σχεδόν αποκλειστικά παλαιοπωλεία και εμπορικά καταστήματα έγινε προορισμός για όσους βγαίνουν στο κέντρο. Σήμερα, μέσα στα λίγα μέτρα της βρίσκουμε από βιετναμέζικο φαγητό και γιαπωνέζικης έμπνευσης σάντουιτς μέχρι τεχνικά δύσκολα γλυκά και νόστιμα κοκτέιλ, με zero waste φιλοσοφία.
Στο σημείο που το δρομάκι συναντά τη Φωκίωνος, το Σερσέ λα Φαμ με την αύρα της παλιάς Αθήνας, την πράσινη ταπετσαρία με τις φυλλωσιές, τις απλίκες, τα τραπεζάκια από τηνιακό μάρμαρο και τις γωνιές με τους βελούδινους καναπέδες συνεχίζει να σερβίρει ελληνικό καφέ στη χόβολη -με ρονόδερο ή άνευ-, βερμουτάκια και μεζέδες που ταιριάζουν με ένα ποτήρι κρασί – πάντα σε χαμηλό ποτήρι. Τις τελευταίες εβδομάδες στον ανανεωμένο κατάλογό του βρίσκουμε και αρκετά καινούργια ή φρεσκαρισμένα πιάτα, επιμελημένα από τη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου. «Προσπάθησα να κάνω απλά πράγματα που ταιριάζουν στα αστικά καφενεία -τα οποία μου αρέσουν πολύ- κι έτσι μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω ξανά τα βιβλία του Ποταμιάνου και της Βουτσινά, από τους οποίους εμπνέομαι συνήθως», λέει η ίδια. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον σεφ του μαγαζιού, Τάσο Γιαννόπουλο, επιμελήθηκε κρύα κατά κύριο λόγο πιάτα, ταιριαστά με το περιβάλλον του καφενείου.
Οι φρέσκοι μεζέδες
Από το ανανεωμένο μενού δοκιμάσαμε τον ηµίπαστο γαύρο, έναν απλό μεζέ φτιαγμένο με φροντίδα και φρεσκάδα. Έρχεται με δροσερή τριμμένη ντομάτα ενισχυμένη με λίγο φίνο ξύδι παλαίωσης και στολισμένη με τον τρόπο που συνηθίζει η σεφ – δηλαδή, με γεμάτα ζωντάνια μυρωδικά σε μεγάλη ποικιλία και σωστή ισορροπία. Στο πλάι, φρυγανισμένο ψωμί τριμμένο με σκόρδο και να σου κι ένα πιάτακι καλοκαιρινό, που και μόνο που το σκέφτομαι θέλω να παραγγείλω κρύο τσίπουρo. Τι άλλο βάζουμε δίπλα; Μια καλή ιδέα είναι τα χόρτα εποχής µε ληµνιακό ασπροµύτικο φασόλι, ντοµάτα, λαδολέµονο ταχινιού, βραστό αυγό, σουμάκ, κόκκινο κρεµµύδι και µυρωδικά. Η πλιγουροσαλάτα παίρνει γεύση από ξύδι παλαίωσης, μελάσα ροδιού, μυρωδικά, κομματάκια ξερού σύκου, φρούτα εποχής και φιστίκια Αιγίνης. Το μπουγιουρντί, με καλαθάκι Λήμνου, πιπεριές -Φλωρίνης και κέρατο-, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, σχοινόπρασο και φρέσκο δυόσμο, η παντζαροσαλάτα, µε πορτοκάλι, καρύδι και γαλένι Κρήτης, και το σπετζοφάι είναι μερικά ακόμα απ’ όσα σερβίρονται καθημερινά.
Τα Σαββατοκύριακα το μαγαζί προτείνει κι έναν ξεχωριστό κατάλογο από πιάτα ημέρας, με την υπογραφή επίσης της Ζερβακάκου. Προτείνουμε την τσιπούρα, ελαφρώς µαριναρισµένη σε χυµούς εσπεριδοειδών, με τριµµένη ντοµάτα, ελιά, κόκκινο κρεµµύδι, µπούκοβο, φρέσκα μυρωδικά και φρυγανισµένο ψωµί. Καλοκαίρι μυρίζει και ο συνδυασμός από γαλένι Κρήτης, κερκυραϊκό χοιρινό νούµπουλο, αποξηραµένα σύκα, ρόκα, φράουλες, παλαιωµένο ξύδι και φουντούκι Αγίου Όρους. Σαν να γύρισες από την παραλία και έβαλες σε ένα πιάτο πέντε υλικά φτιάχνοντας χωρίς κόπο έναν αξιομνημόνευτο μεζέ. Οι γίγαντες Φενεού πλακί μαγειρεύονται με μπόλικο πορτοκαλόζουμο μέχρι να μελώσουν και σερβίρονται με καπνιστό σκουµπρί, κόκκινο κρεµµύδι και μυρωδικά, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι πατάτες γιαχνί με ρέγγα, που αποκτούν άλλη διάσταση καθώς μαγειρεύονται με κρασί.
Chercher le gâteau!
Οι πολίτικες επιρροές της σεφ φαίνονται στα γλυκά που έχει προσθέσει στο μενού: από το φουρνιστό ρυζόγαλο, αρωματισμένο με καρδάμωμο και λεμόνι, μέχρι το μαλεμπί µε µαστίχα Χίου, βουβαλίσιο γάλα, τριµµένο φιστίκι Αιγίνης και ροδοζάχαρη Αιγίου. Γαλατένια είναι και τα υπόλοιπα γλυκά της, όπως το εμπνευσμένο από τα πασχαλινά τσιμπητά μανουροκούλουρο ή η μανιάτικη γαλατόπιτα που έμαθε να κάνει από τη προγιαγιά της, χωρίς φύλλο και αρωματισμένη με λεμόνι και κανέλα. Είναι ένα ελαφρύ και ταυτόχρονα απολαυστικό κλείσιμο.