Πλαστός & Κρεμμυδόπιτα: Ίσως το ωραιότερο πρωινό στα νότια
Δεν είναι πολλά μέρη που ψήνουν χειροποίητες πίτες στα κάρβουνα; Ο Μυκονιάτης μάγειρας Νικόλας Αντωνόπουλος ετοιμάζει απίθανες πίτες σε αυτοσχέδιες γάστρες. Πρώτα δουλεύει το ζυμάρι και με ελαιόλαδο και με βούτυρο και έπειτα προσθέτει τις νόστιμες, ισορροπημένες γεμίσεις. Ο πλαστός, η παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία που έχει αντί για φύλλο χυλό από καλαμποκάλευρο και βούτυρο, περιέχει πρασινάδες της εποχής και μυρωδικά. Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα γίνεται με φύλλο χοντρό, ζυμωμένο με αυγά και γέμιση τυροβολιά, άνηθο και κρεμμύδι. Η υπέροχη τυρόπιτα με φύλλο από νερό ντομάτας και φρέσκο θυμάρι γεμίζεται με φέτα και ανθότυρο. Το ωραιότερο πρωινό στα νότια προάστια. Γ.Π.
Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-95.96.230
Da Bruno: Μια ιταλική γωνιά από το 1985
View this post on Instagram
Από το 1985 λειτουργεί αυτή η ιταλική γωνιά στο Παλαιό Φάληρο. H καρμπονάρα είναι πεντανόστιμη, ενώ μας αρέσει πολύ και το pollo con fregola sarda – φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα κονιάκ και κρέμα, ζυμαρικά fregola, καπνιστή μοτσαρέλα και ξύσμα λεμονιού. Τα fettuccini allo scoglio, μαγειρεμένα σε ζωμό από όστρακα, μάγουλα σφυρίδας, μύδια, κυδώνια, καρέ τομάτας, ξύσμα λεμονιού, τσίλι και σχοινόπρασο, καθώς και τα bucattini Amatriciana με κομματάκια pancetta, κρεμμυδάκι, σάλτσα ντομάτας San Marzano, πεκορίνο, τοματίνια και τσίλι είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Αξίζει να δοκιμάσετε την pinsa, που είναι παρόμοια με την παραδοσιακή ρωμαϊκή πίτσα, αλλά με πιο ελαφριά και αέρινη υφή, αφού ζυμώνεται έως 72 ώρες και ψήνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η pinsa Margarita με σάλτσα ντομάτας, παρμεζάνα, βουβαλίσια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού είναι η αγαπημένη μας. Μ.Π.
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.18.959, Καθημερινά 12:00-00:00, Δευτέρα κλειστά. Τιμές: 30 ευρώ/άτομο.
Στην πηγή των μπαμπάδων, το Rio
Το πολίτικο Rio μοσχοβολάει σιρόπια την Πρωτέως από το 1981. Το έστησε τότε ο Απόστολος Παναγιωτίδης, «μάστορας» στα περίφημα Πελίτ και Μπαϊλάν της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και σήμερα που οι νεαροί μαθητευόμενοί του ανέλαβαν το κατάστημα, ορκισμένοι να συνεχίσουν τα πάντα δίχως καμιά αλλαγή, περνάει από το κατάστημα και βεβαιώνεται ότι όλα είναι όπως πρέπει: οι μπαμπάδες πανάλαφροι και ζωηροί, οι βασιλόπιτες (διαθέσιμες όλο τον χρόνο) μυρωδάτες, τα μπατόν σαλέ φρέσκα και λεπτεπίλεπτα. Τα σεκέρ παρέ και οι σοκολατένιες πυραμίδες βρίσκονται κι αυτά ανάμεσα στα αγαπημένα μας από το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου. Γ.Π.
Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892
Στο Κοσμικόν και όποιος ξέρει, ξέρει
Οι λάτρεις των σιροπιαστών σχηματίζουν ουρές έξω από τις πόρτες του. Το ζαχαροπλαστείο που πρωτοάνοιξε στον Άγιο Νικόλαο στα Κάτω Πατήσια το 1961 ετοιμάζει αδιαλείπτως φανταστικούς μπακλαβάδες, κανταΐφια μες στα σιρόπια και γαλακτομπούρεκα ασυναγώνιστα που μοσχοβολούν καλό βούτυρο και γάλα. Ένα από τα γλυκά που τους έκανε διάσημους είναι το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, η πιο γλυκιά διασταύρωση, το πιο to the point υβριδικό γλυκό ever. Έχω συνδυάσει τον μπακλαβά και τα μεγέθους μπουκιάς σιροπιαστά τους με το καθημερινό μου γλυκό, το κλασικό γαλακτομπούρεκό τους το έχω ταυτισμένο με το γλυκό της παρηγοριάς μου όταν χρειάζεται να με καλοπιάσω, ενώ το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι έχει κερδίσει με δόξα και τιμή τον τίτλο του επίσημου γλυκού της γιορτής στο δικό μου σπίτι και στις επισκέψεις. Ν.Μ.
Αγ. Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677 (& Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος, Τ/210-86.49.124, Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, Τ/210.60.86.337)
Για μαγειρευτό σαν της μαμάς στην Παλιά Φάβα
Αγαπημένο στέκι για μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό σε οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η Ντίνα Χάλαρη (μαγείρισσα) ετοιμάζει πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που βρίσκει στην αγορά, και μας θυμίζει τη μαγειρική της μαμάς μας. Στο μενού θα βρεις μαγειρευτά, κρεατικά και θαλασσινά. Αυτή την εποχή ξεχωρίζει το αρνάκι λαδορίγανη και ο κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και ξερή μυζήθρα. Οι λαχανοντολμάδες σταθερή αξία. Μ.Π.
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, T/ 210- 93.11.994
Πολίτικες και ιταλικές λιχουδιές στο Benito
Μεζέδες πολίτικοι και ιταλικοί, δίπλα δίπλα, στη συσκευασία του ενός. Οι ιδιοκτήτες του Benito έχουν διπλή καταγωγή και γεμίζουν το deli που Παλαιού Φαλήρου με λιχουδιές που δεν έχουν σύνορα: παστουρμάς, πιατέλες με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, λευκή ταραμοσαλάτα, γεμιστά με την πολίτικη συνταγή, χειροποίητα ντολμαδάκια, λεπτοκομμένο χταπόδι ξιδάτο, πικάντικο εσμέ, αγκινάρες αλά πολίτα, σκουμπρί ριγανάτο και μύδια μαρινάτα συνυπάρχουν με εξαιρετικά ιταλικά σαλάμια και τυριά, ψαγμένες ετικέτες ζυμαρικών και ιταλικά αναψυκτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροπιτάκια με φύλλο γιουφκά, φέτα, ανθότυρο και λίγο μαϊντανό. Γ.Π.
Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, Τ/210-98.37.677 (και Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, Τ/210-96.04.700)
Sweet Melek: Ένα sui generis μεζεδοπωλείο-ζαχαροπλαστείο
Ζαχαροπλαστείο; Καφέ; Μεζεδοπωλείο; Το Sweet Melek (που σημαίνει γλυκός άγγελος) είναι λίγο απ’ όλα και συνάνα κάτι τελείως δικό του. Η Ανούς, που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, ετοιμάζει χειροποίητα μαντί, λεπτεπίλεπτες τραγανές φλογέρες γεμιστές με κιμά ή παστουρμα, φασόλια πιάζ, αυγά με σουτζούκι και άλλα νόστιμα. Το ούζο που τα συνοδεύει έρχεται στον τραπέζι σε μπακιρένιο σκεύος με πάγο για να μένει δροσερό. Για το τέλος δοκιμάστε μία από τις πολλές κρέμες (ασουρέ, μαλεμπί, ζερντέ κ.α.) που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια, τον ωραίο μπακλαβά που παραγγέλνει από Τούρκο μάστορα ή το καταπληκτικό κιουνεφέ. Γ.Π.
Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 211-18.35.966, Ωράριο : Καθημερινά: 08:00-00:00, Κόστος : 25-30 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό)