ΕΞΟΔΟΣ

Πειραϊκή: για κρητικούς μεζέδες, φρέσκο ψαράκι και κρασί στο χέρι

Περπατήσαμε κατά μήκος της Πειραϊκής, ανακαλύψαμε νέα στέκια, ξαναπήγαμε στα παλιά και αγαπημένα και φάγαμε από «παϊδάκια» καβουριού μέχρι κρεατότουρτα Χανίων.

27.05.2022| Updated: 28.05.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πειραϊκή: για κρητικούς μεζέδες, φρέσκο ψαράκι και κρασί στο χέρι

Η βόλτα κατά μήκος της Πειραϊκής είναι μια από τις πιο όμορφες που μπορεί να κάνει κάποιος στην πόλη. Το μάτι ανοίγει και δε χορταίνεις να βλέπεις θάλασσα. Όταν σουρουπώνει, το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό. Αφιερώσαμε μια μέρα ολόκληρη για να την περπατήσουμε. Από το Χατζηκυριάκειο και τα βραχάκια της Πειραϊκής, βρεθήκαμε στην Καλλίπολη και τη Φρεαττύδα. Στο ενδιάμεσο κάναμε μερικές νόστιμες στάσεις και απολαύσαμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, κρητικά εδέσματα, κρασί, κοκτέιλ στο χέρι και πικ-νικ, ενώ η θέα μάς έκοβε την ανάσα και το θαλασσινό αεράκι δρόσιζε ευχάριστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌρμος της Αφροδίτης, το ουζερί-διαμάντι της ΠειραϊκήςΌρμος της Αφροδίτης, το ουζερί-διαμάντι της Πειραϊκής

Θέα Θάλασσα με σεβασμό στην εποχικότητα

Μετά από μία δεκαετία πετυχημένης λειτουργίας στο Μικρολίμανο, το Θέα Θάλασσα άνοιξε στην Πειραϊκή το 2019. Το νέο τους σημείο βρίσκεται παραλιακά με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αλλά και στον όμορφα διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο. Το μενού στη βάση του είναι το ίδιο με αυτό του Μικρολίμανου. Στο Θέα Θάλασσα σέβονται την εποχικότητα για αυτό βρίσκουμε καραβίδες, αστακούς, όστρακα και γάμπαρες Αμβρακικού μόνο όταν το επιτρέπει η εποχή. Τα φρέσκα ψάρια έχουν την τιμητική τους και τα προμηθεύονται από δύτες από όλη την Ελλάδα. Εδώ τρώμε και πιο ιδιαίτερα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά όπως το καρπάτσιο φρέσκου ψαριού ημέρας, το σεβίτσε με γαριδάκι από το Πευκί, ταραμοσαλάτα σε μορφή μους με χειροποίητα πιτάκια και μελάνι σουπιάς και τα «παϊδάκια» καβουριού.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, Τ/210-41.32.070

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔραπετσώνα: πέντε νόστιμες στάσεις στην προσφυγική γειτονιά του ΠειραιάΔραπετσώνα: πέντε νόστιμες στάσεις στην προσφυγική γειτονιά του Πειραιά

Στον  Όρμο Αφροδίτης για μπουμπουριστούς από το νότιο Ηράκλειο Κρήτης

Ο κύριος Κώστας, μαζί με τη γυναίκα του, τη Νίκη, έχουν φτιάξει και διατηρούν ένα περιποιημένο, απλό και αυθεντικό στέκι με πεντανόστιμο φαγητό. Δεν έχουν πολλά πράγματα, αλλά είναι όλα φρέσκα και γευστικά. Πλούσια χωριάτικη σαλάτα για αρχή, με χοντροκομμένες ζουμερές ντομάτες, τραγανά αγγούρια, μπόλικο κρεμμύδι, μυζήθρα από την Κρήτη, μικρές ελιές από το χωράφι τους και ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο στο χωριό τους, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Ακολουθούν τα τηγανητά: Πατάτες κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο. Καλαμαράκια τραγανά έξω και μαλακά μέσα και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Όταν έχει, βγάζει και απάκι από το νησί. Ψαράκια ψήνει όταν ο Μιχάλης ο ψαράς, που έρχεται κάθε πρωί από τον αποκάτω όρμο, έχει πιάσει κανένα μπαρμπούνι ή άλλο μικρό. Οι μπουμπουριστοί του είναι όνειρο. Τους μαζεύει ο ίδιος όταν πάει στην Κρήτη και τους μαγειρεύει με μαεστρία. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο που καίει βάζει τα σαλιγκάρια, ρίχνει από πάνω μπόλικη ρίγανη και αλάτι, μετά ξύδι, ανακατεύει και σκεπάζει για λίγα λεπτά. Η τσικουδιά του από δικές του καζανιές είναι γευστική, ευκολόπιοτη και ανεβάζει τη διάθεση.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 προτάσεις για οικονομική ψαροφαγία στην Αθήνα10 προτάσεις για οικονομική ψαροφαγία στην Αθήνα

Στη Μαργαρώ γιατί είναι θεσμός

Στην αρχή της Πειραϊκής στο τέλος της λεωφόρου Χατζηκυριακού βρίσκεται η Μαργαρώ, η ψαροταβέρνα-θεσμός του Πειραιά για την οποία έχουν γράψει οι New York Times. Στις αρχές του αιώνα, λειτουργούσε ως µπακάλικο, υπό άλλη διεύθυνση, και αργότερα, τη δεκαετία του ’40 ως κρασοπουλειό και µαγειρείο υπό την επίβλεψη της κυρα-Μαργαρώς της Μυκονιάτισσας. Οι παλιοί τη θυµούνται να κουµαντάρει τα τηγάνια σε δύο µεγάλα πετρογκάζ µε µαεστρία. Τότε τάιζε τα µαστόρια, τους ναυτικούς και τους εργάτες της περιοχής. Από εκεί έπαιρναν τα νοικοκυριά του Χατζηκυριακείου το κρασί τους, από τα µεγάλα βαρέλια του υπογείου. Τότε το πάτωμα είχε χαλίκια και η χρέωση γινόταν με το κεφάλι και όχι με την ποσότητα. Μενού στη Μαργαρώ δεν υπάρχει γιατί έχουν τρία πράγματα όλα κι όλα, γαρίδες ή καραβίδες, µπαρµπούνια ή κουτσοµούρες και χωριάτικη σαλάτα. Τα ψάρια έρχονται τραγανά, ζουµερά και αλατισµένα µε µπόλικο χοντρό αλάτι. Οι γαρίδες, ακαθάριστες, θέλουν χέρι, άλλοι τις τρώνε µε τα τηγανητά τσόφλια, άλλοι τις καθαρίζουν για να φάνε µόνο το νόστιµο ψαχνό.

Λεωφόρος Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226 

 

Ακρί για κασιώτικα ντολμαδάκια και μακαρούνες με σιτάκα

Με θέα τα βραχάκια της Πειραϊκής, η ψαροταβέρνα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γειτονιά στο χωριό Αγία Μαρίνα της Κάσου, από όπου κατάγονται οι ιδιοκτήτες. Η διακόσμηση στο Ακρί θυμίζει νησί. Εδώ σταματάμε για να φάμε, εκτός από το φρέσκο ψαράκι, εξαιρετικές κασιώτικες λιχουδιές. Τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια που είναι μια μπουκίτσα από έμπειρα χέρια κασσιώτισσας μαγείρισσας και τις μακαρούνες με σιτάκα. Τα θαλασσινά τους όπως τα μύδια και τα γαριδάκια Σύμης συνοδεύουν τέλεια το γεύμα μας.

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, Τ/210-41.80.110

 

Στην Τσικουδιά για ποιοτική τσικουδιά και οφτό αρνί

Εδώ έρχονται όσοι αγαπάνε την κρητική κουζίνα και κουλτούρα γιατί βρίσκουν συνταγές αυθεντικές, μαγειρεμένες με προσοχή και αγάπη στην πρώτη ύλη. Πολλά από τα υλικά τα φέρνουν οι ιδιοκτήτες απευθείας από το νησί. Παραδοσιακά κρητικά πιάτα όπως σφακιανή πίτα, στάκα, ξινόχοντρος με απάκι, τσιγαριαστό, γαμοπίλαφο, οφτό αρνί, ακόμη και κρεατότουρτα (παραδοσιακή χανιώτικη τούρτα, με αρνί, μυζήθρα και δυόσμο) βρίσκουμε στον κατάλογο. Αλλά και πιο σύγχρονα όπως η τηγανιά κοτόπουλο με κάρι και στάκα, μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη συνταγή. Στα συν οι γεύσεις, η εξυπηρέτηση και η όμορφη θέα ειδικά στον πάνω όροφο. Στα μείον τα πολύ στυλιζαρισμένα πιάτα.

Ακτή Θεμιστοκλέοους 68, Πειραιάς, Τ/210-45.25.557

 

Sisu Wine and Coffee για κρασί και καφέ στο χέρι

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ συναντάμε στο ύψος της Καλλίπολης, το Sisu Wine and Coffee. Ένα μικρούλι μαγαζί που δεν έχει τραπέζια για να καθίσεις αλλά σου δίνει την επιλογή να πάρεις στο χέρι καφέ, χυμούς, κοκτείλ, κρασί (σε φιάλη) και σνακ και να τα απολαύσεις στα απέναντι βραχάκια. Για το κρασί μάλιστα «ενοικιάζουν» ποτήρι το οποίο αν φέρεις πίσω, σου επιστρέφουν τα χρήματα, αν όχι το κρατάς για την επόμενη φορά. Συνεργάζονται με την κάβα Χάλαρη, η λίστα τους έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αυτόν τον καιρό μας αρέσει το λευκό Κλεψύδρα από το Κτήμα Σαμαρτζή, ο Θαλασσίτης από Γαία και το ροζέ Grannatus από Παπαγιαννάκο. Tα κοκτέιλ τους τα παίρνουν συσκευσμένα από το Clumsies. Το Clumsies negroni είναι ιδανικό με θέα το ηλιοβασίλεμα. Για συνοδευτικό παίρνουμε τη pinsa greca με σάλτσα ντομάτας, κατσικίσιο τυρί, λούζα Μυκόνου, ντοματίνια, κάππαρη, ελιά και σχοινόπρασο ή το πλατώ τυριών και αλλαντικών. Κάπως έτσι κλείνει η βόλτα μας στην αγαπημένη μας Πειραϊκή.

Ακτή Θεμιστοκλέους 170, Πειραιάς, Τ/216-00.05.330

All day

Low budget

Wine Bar

Για κρέας

Για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών